PRZEPISY

Pijane wielkanocne zające

Pijane wielkanocne zające

Proste i szybkie babeczki dla dużych oblewających.

przepis,fotoprzepis,rum,rum,długie biszkopty,Muffiny,Wielkanoc

Muffiny

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 25 min.

Trudność

średnia

Kategorie

Muffiny  Wielkanoc  

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
budyń waniliowy w proszku37gramów
cukier puder160gramów
cukier waniliowy10gramów
długie biszkopty12sztuk
masło150gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka luksusowa pszenna T55060gramów
polewa czekoladowa50gramów
polewa czekoladowa-
proszek do pieczenia1łyżeczka
rodzynki w czekoladzie-
rum40mililitrów
rum-
woda10mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. Biszkoptowe ciasto na muffiny

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 60 gramów  woda 10 mililitrów

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą na pianę.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 60 gramów  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia ...

3. 

białko jajka 4 sztuki

... i dodajemy gęstą pianę ubitą z białek.

4. 

Do foremki na muffiny wsadzamy papierowe koszyczki i równomiernie do nich rozdzielamy ciasto.

5. 

Pieczemy 10-12 minut w piekarniku w 180°C. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia.

6. Rumowy masłowy krem

mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 37 gramów  cukier waniliowy 10 gramów

W mleku mieszamy budyń z cukrem waniliowym. Gotujemy gęsty budyń i w wodnej kąpieli go wystudzamy.

7. 

masło 150 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem ...

8. 

rum 40 mililitrów

... i dodajemy rum.

9. 

Dodajemy wystudzony budyń i ubijamy krem. Wkładamy go na 30 minut do zamrażalki żeby stężał. Podczas czasu w zamrażalce kilka razy go mieszamy.

10. Zajęcze uszy

długie biszkopty 12 sztuk

Długie biszkopty przekrawamy na połowę.

11. 

polewa czekoladowa 50 gramów

Czekoladową polewę rozpuszczamy i polewamy nią biszkopty, wystarczy z jednej strony. Czekoladę odstawiamy do stężenia.

12. Składamy babeczki zajączki

rum

Na każdą muffinę nalewamy jedną łyżeczkę rumu.

13. 

Krem wyciągamy z zamrażalki, mieszamy i za pomocą łyżki do lodów ...

14. 

... kładziemy na muffiny gałkę kremu. Łyżkę do lodów po każdej gałce maczamy w wodzie.

15. 

Do kremu (jego tylnej części) wbijamy uszy.

16. 

rodzynki w czekoladzie

Z małych rodzynek w czekoladzie wytwarzamy oczka i nosek.

17. 

polewa czekoladowa

Wykałaczkę maczamy do jednej trzeciej w polewie, przekładaniem na zajączku wytwarzamy około noska wąsy. Po każdym wąsie wykałaczkę ponownie maczamy w polewie. Zdobimy kokardką około koszyczków.

18. 

Zajączki możemy przygotować również dla małych oblewających, wtedy oczywiście do nadzienia ani do korpusów nie dodajemy rumu. Wesołych Świąt Wielkanocnych :)

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie