PRZEPISY

Pijane ciasto z żelatyną

Pijane ciasto z żelatyną

Mało ciasta, żelatyna, dużo owoców i jeszcze więcej bitej śmietany.

przepis,fotoprzepis,jasna żelatyna do tortów - proszek,różne owoce,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ100gramów
cukier puder80gramów
czerwone wytrawne wino150mililitrów
jajka kurze1sztuka
jasna żelatyna do tortów - proszek75gramów
likier karmelowy2łyżki
masło130gramów
masło-
mąka chlebowa pszenna T750300gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
proszek do pieczenia10gramów
różne owoce700gramów
woda300mililitrów
śmietan-fix10gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów

 

Przepis

1. Przygotowanie ciasta

mąka chlebowa pszenna T750 300 gramów  cukier puder 80 gramów  jajka kurze 1 sztuka  masło 130 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Mąkę mieszamy z cukrem, jajkiem, masłem i proszkiem do pieczenia.

2. 

masło  mąka chlebowa pszenna T750

Wyrabiamy ciasto, połowę ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na natłuszczoną i mąką posypaną blachę. Pieczemy 15 minut na 180 °C.

3. Pieczemy

W ten sam sposób pieczemy drugą połowę ciasta.

4. Żelatynowe nadzienie

jasna żelatyna do tortów - proszek 75 gramów  cukier kryształ 100 gramów  woda 300 mililitrów  czerwone wytrawne wino 150 mililitrów

Żelatynę w proszku mieszamy cukrem, wodą i czerwonym winem. Doprowadzamy do wrzenia.

5. Kroimy owoce

różne owoce 700 gramów

Na małe kawałki nakrojone owoce dajemy do miski. Jedną trzecią owoców odkładamy na bok na końcowe ozdabianie.

6. Żelatynę łączymy z owocami

Owoce w misce zalewamy gorącą żelatynową mieszanką. Wychładzamy często mieszając. Miskę wkładamy do lodówki, żelatyna nam powoli (często mieszając) stężeje.

7. Żelatynę nakładamy na korpus

Stężoną żelatynę ostrożnie nakładamy na korpus. Przykrywamy drugim korpusem.

8. Przykrywamy bitą śmietaną

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów  śmietan-fix 10 gramów  likier karmelowy 2 łyżki

Śmietanę ubijamy razem ze śmietaną fix na pianę. Do ubitej śmietany dodajemy karmelowy likier. Nakładamy ją na górny korpus. Posypujemy odłożonymi wcześniej kawałkami owoców.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie