swiatwemnie.pl

Piersi z kurczaka w sosie serowym

Bardzo smaczne mięso z kurczaka w sosie serowym podajemy z ryżem zmieszanym z słodką kukurydzą.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
ryż250gramów
kukurydza konserwowa250gramów
piersi z kurczaka800gramów
cebula80gramów
oliwa4łyżki
sól1łyżeczka
woda100mililitrów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75015gramów
ser Feta100gramów
twardy ser100gramów
czosnek suszony½łyżeczki
czarny pieprz mielony¼łyżeczki
mielona czerwona papryka¼łyżeczki

1. 

piersi z kurczaka 800 g

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na kostki.

2. 

cebula 80 g  oliwa 4 łyżki

Cebulę obieramy, kroimy i smażymy na oleju.

3. 

sól 1 łyżeczka  woda 100 ml  czosnek suszony ½ łyżeczki  czarny pieprz mielony ¼ łyżeczki  mielona czerwona papryka ¼ łyżeczki

Dodajemy mięso, sól i pieprz. 10 minut od czasu do czasu mieszamy i mięso podsmażamy. Podlewamy wodą, przykrywamy i 30 minut pod przykrywką dusimy.

4. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  mąka chlebowa pszenna T750 15 g

Z mleka i mąki przygotowujemy zasmażkę.

5. 

ser Feta 100 g  twardy ser 100 g

Obydwa rodzaje sera strugamy na tarce o grubych oczkach.

6. 

Do mięsa najpierw wlewamy zasmażkę i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia aż delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i tuż przed podaniem dodajemy sery.

7. Ryż z kukurydzą

ryż 250 g  kukurydza konserwowa 250 g

Ryż gotujemy i do gorącej wody wrzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki.

Ryż z kukurydzą

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się