PRZEPISY

Piersi z kaczki z sosem żurawinowym

Piersi z kaczki z sosem żurawinowym

Szybki przepis na soczyste mięsko z kaczki w wyśmienitym sosie słodko - kwaśnym.

przepis,fotoprzepis,piersi z kaczki,suszone borówki brusznice,Kaczka,Kuchnia francuska,,Bezglutenowe

Kaczka

Kuchnia francuska

Pichcił

Ilość porcji

2

Czas przygotowania

30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

czerwone wytrawne wino5łyżek
masło15gramów
ocet balsamiczny3łyżki
piersi z kaczki500gramów
suszone borówki brusznice75gramów
sól-

 

Przepis

1. 

piersi z kaczki 500 gramów  sól

Skórę solimy i przebijamy wykałaczką.

2. 

Piersi ręką kładziemy skórą na dół na rozgrzaną patelnię i smażymy przez 5 minut.

3. 

Obracamy i smażymy z drugiej strony przez następnych 5 minut. Mięso nie obracamy widelcem ale szczypcami albo łyżkami.

4. 

Usmażone i naciągnięte mięso wkładamy do piekarnika na 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika mięso na chwilę odstawiamy, aby się „rozluźniło”, dzięki czemu podczas krojenia nie wycieknie z niego cały sok.

5. Sos żurawinowy

suszone borówki brusznice 75 gramów  ocet balsamiczny 3 łyżki  czerwone wytrawne wino 5 łyżek

W sosie z piersi, który został na patelni zagotowujemy żurawinę, ocet balsamiczny, wino i dżem żurawinowy.

6. 

masło 15 gramów

Po 15 minutach gotowania do sosu dodajemy trochę masła i mieszamy, dopóki masło się nie rozpuści.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie