swiatwemnie.pl

Pieczony kurczak z ryżem

Klasyczny pieczony kurczak z ryżem. Podczas podawania ryż można polać tłuszczem z pieczenia. Podajemy z kompotem.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
kurczak1sztuka
mielona czerwona paprykag
oliwa3łyżki
ryż300gramów
sól
sól½łyżeczki
woda100mililitrów
woda600mililitrów
masło

1. Kurczak

kurczak 1 sztuka  mielona czerwona papryka  sól

Kurczaka dobrze myjemy, solimy i nacieramy z obu stron czerwoną papryką.

Kurczak

2. 

woda 100 ml  masło

Wkładamy do żaroodpornego naczynia, podlewamy wodą a na wierzch kurczaka kładziemy plasterek masła. Następnie naczynie przykrywamy i pieczemy kurczaka przez 30 minut w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 220°C. Następnie kurczaka obracamy i pieczemy kolejne 30 minut pod przykryciem. Następnie ściągamy pokrywkę z naczynia i pieczemy 10 minut kurczaka na wyższym stopniu,ponownie obracamy i jeszcze 10 minut zapiekamy z drugiej strony.

3. 

Po ostygnięciu, miękkiego i soczystego kurczaka kroimy lub rozcinamy za pomocą nożyc na porcje według uznania.

4. Ryż

oliwa 3 łyżki  ryż 300 g

Ryż opłukujemy pod bieżącą wodą, odstawiamy, aby odciekł a następnie wsypujemy do garnka na rozgrzany olej.

Ryż

5. 

sól ½ łyżeczki  woda 600 ml

Ryż przez 8 - 10 minut na złoty kolor smażymy, solimy i zalewamy około 1 cm wrzącą wodą nad powierzchnię ryżu.

6. 

Garnek przykrywamy i gotujemy ryż do miękkości.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się