PRZEPISY

Pieczony boczek

Pieczony boczek

Na pieczenie najlepszy jest chudy, dobrze przerośnięty boczek. Podajemy z knedlem pokropionym sosem z wypieku i duszoną białą kapustą.

przepis,fotoprzepis,boczek wieprzowy,czosnek,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

boczek wieprzowy1200gramów
czosnek6ząbków
mielona czerwona papryka2łyżeczki
sól2łyżeczki
woda400mililitrów

 

Przepis

1. 

boczek wieprzowy 1200 gramów

Boczek myjemy i nożem pozbywamy się kości.

2. 

sól 2 łyżeczki  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  czosnek 6 ząbków  woda 200 mililitrów

Ze wszystkich stron pocieramy go solą i papryką. Wkładamy do brytfanny i po wierzchu smarujemy rozgniecionym czosnkiem. Podlewamy wodą, brytfannę zamykamy i pieczemy przez 45 minut.

3. 

woda 200 mililitrów

Po wymienionym czasie dolewamy częściowo wyparowaną wodę i kolejne 45 minut pieczemy pod przykryciem.

4. 

Upieczony boczek kroimy na porcje i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie