Pieczone udo wieprzowe
Łatwy w przygotowaniu przepis na smaczne pieczone mięso z czosnkowym posmakiem. Odpowiednim dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki lub knedel z duszoną kapustą.
przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,czosnek,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
Udo wieprzowe | 1 | kilogram | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 3 | ząbki | |
kminek mielony | 1 | łyżeczka | |
olej słonecznikowy | 5 | łyżek | |
przyprawa do grilla | 1 | łyżeczka | |
przyprawa warzywna | 1 | łyżeczka | |
sól | - | ||
woda | - |
Przepis
2. Przygotowanie marynaty
olej słonecznikowy 5 łyżek • czosnek 3 ząbki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • kminek mielony 1 łyżeczka • przyprawa warzywna 1 łyżeczka • przyprawa do grilla 1 łyżeczka
Do miski wlewamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kminek, sól warzywną (wegeta) i przyprawę do grilla. Wszystko mieszamy.
3.
Mięso nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
4.
Mięso podlewamy wodą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, dopóki nie zmięknie. Podczas pieczenia, jeśli trzeba, możemy mięso podlewać wodą, przewracać i polewać sosem własnym.
5.
Upieczone mięso kroimy na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!