PRZEPISY

Pieczone udo wieprzowe

Pieczone udo wieprzowe

Łatwy w przygotowaniu przepis na smaczne pieczone mięso z czosnkowym posmakiem. Odpowiednim dodatkiem do mięsa mogą być ziemniaki lub knedel z duszoną kapustą.

przepis,fotoprzepis,Udo wieprzowe,czosnek,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

niska

 

Składniki

Składniki

Udo wieprzowe1kilogram
czarny pieprz mielony1łyżeczka
czosnek3ząbki
kminek mielony1łyżeczka
olej słonecznikowy5łyżek
przyprawa do grilla1łyżeczka
przyprawa warzywna1łyżeczka
sól-
woda-

 

Przepis

1. 

Udo wieprzowe 1 kilogram  sól

Udo wieprzowe myjemy i solimy.

2. Przygotowanie marynaty

olej słonecznikowy 5 łyżek  czosnek 3 ząbki  czarny pieprz mielony 1 łyżeczka  kminek mielony 1 łyżeczka  przyprawa warzywna 1 łyżeczka  przyprawa do grilla 1 łyżeczka

Do miski wlewamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, kminek, sól warzywną (wegeta) i przyprawę do grilla. Wszystko mieszamy.

3. 

Mięso nacieramy marynatą i odkładamy do lodówki na około jedną godzinę.

4. 

woda

Mięso podlewamy wodą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1,5 godziny, dopóki nie zmięknie. Podczas pieczenia, jeśli trzeba, możemy mięso podlewać wodą, przewracać i polewać sosem własnym.

5. 

Upieczone mięso kroimy na plastry i podajemy z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie