swiatwemnie.pl

Pieczona Tilapia Nilowa

Świetny przepis na filet z tilapii nilowej w orzeźwiającym kwaskowo - masłowym sosie.

 

Ilość porcji: 1

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Tilapia Nilowa500gramów
kapary12sztuk
masło20gramów
sok z cytryny
sól½łyżeczki

1. 

Tilapia Nilowa 500 g

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy z wierzchu serwetką, aby się nie ślizgała podczas filetowania.

2. 

Z obu boków ryby odcinamy filety. Zaczynamy od głowy w stronę ogona wzdłuż ości grzbietowych, robimy to jednym około 1 cm głębokim cięciem. Następnie powoli i ostrożnie odcinamy mięso przy ościach piersiowych, robimy to zawsze w kierunku ogona.

3. 

sól ½ łyżeczki

Filety nacinamy od strony, gdzie jest skóra, aby podczas pieczenia uwolnił się smak z mięsa, a ryba dobrze się upiekła nawet w grubszych miejscach. Solimy z obu stron, nie zapominając przy tym o nacięciach na skórze.

4. 

masło 20 g

Na małej patelni roztapiamy trochę masła.

5. 

kapary 12 sztuk  sok z cytryny

Do roztopionego masła dodajemy filet z Tilapii, który smażymy kilka minut z obu stron. Zaczynamy smażyć od strony skóry. Wokół ryby rozsypujemy kapary, a po odwróceniu ryby na drugą stronę, wyciskamy do sosu sok z połówki cytryny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się