Pieczona rolada wieprzowa
Pieczona rolada z wieprzowego mięsa mielonego, delikatna w środku i chrupiąca na zewnątrz, faszerowana gotowanymi jajkami.
przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,jajka kurze,jajka kurze,czosnek,Wieprzowina
Wieprzowina
Składniki
Składniki
biała podłużna bułka | 2 | sztuki | |
cebula | 1 | sztuka | |
czarny pieprz mielony | 1 | łyżeczka | |
czosnek | 4 | ząbki | |
jajka kurze | 4 | sztuki | |
mielona czerwona papryka | 1 | łyżeczka | |
mleko półtłuste 1,5% | - | ||
olej słonecznikowy | - | ||
oregano | - | ||
przyprawa warzywna | 1 | łyżeczka | |
sól | 2 | łyżeczki | |
wieprzowe mięso mielone | 500 | gramów |
Przepis
1.
wieprzowe mięso mielone 500 gramów • jajka kurze 1 sztuka • czosnek 4 ząbki • sól 2 łyżeczki • czarny pieprz mielony 1 łyżeczka • przyprawa warzywna 1 łyżeczka • mielona czerwona papryka 1 łyżeczka
Wszystkie składniki wkładamy do miski i porządnie mieszamy.
2.
biała podłużna bułka 2 sztuki • mleko półtłuste 1,5%
W mleku moczymy dwie pszenne bułki. Gdy nasiąkną, porządnie je wyciskamy i dodajemy do mięsa.
4.
jajka kurze 3 sztuki
Na posmarowanej tłuszczem brytfannie rozkładamy połowę mięsa, na której układamy połówki ugotowanych jajek.
5.
Przykrywamy drugą połową masy i kształtujemy na kształt rolady.
6.
Wierzch rolady delikatnie smarujemy olejem. Podlewamy wodą i pieczemy w temperaturze 200°C przez 50 - 60 minut.
Smacznego!