swiatwemnie.pl

Pieczarkowa kremowa zupa

Do przygotowania tej zupy wystarczą Wam trzony z pieczarek. Kapelusiki można użyć na przygotowanie innego smacznego dania.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

pieczarki - trzony 500 g

Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kapelusiki, które według potrzeby można też użyć do przygotowania zupy, oddzielamy od trzonów.

2. 

oliwa 2 łyżki  cebula 80 g  woda 500 ml  sól  kminek mielony ½ łyżeczki

Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone pieczarkowe trzony. Zalewamy wodą, solimy, dodajemy kminek i gotujemy około 15 minut pod przykryciem.

3. 

Zawartość garnka dokładnie miksujemy blenderem.

4. 

słodka śmietana do gotowania 250 ml  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka

W śmietanie i mleku mieszamy mąkę. Dolewamy do rozmiksowanych pieczarek i zagotowujemy.

5. 

jajka kurze 1 sztuka  kasza manna 3 łyżki

Z jajek i kaszy manny wyrabiamy ciasto na kluseczki, które na chwilę odstawiamy - kasza napęcznieje. Kluseczki wyciskamy do wrzącej wody, gotujemy aż do wypłynięcia klusek na powierzchnię.

6. 

nać pietruszki

Podajemy posypane natką pietruszki.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się