swiatwemnie.pl

Orzechowe serce

Tort pełen orzechów nie tylko na Walentynki.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 1 h. 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

żółtko jajka 6 sztuk  cukier puder 100 g  woda 20 ml  mielone orzechy włoskie 50 g

Żółtka mieszamy z cukrem i wodą. Dodajemy orzechy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 100 g  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki  białko jajka 6 sztuk

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, z białek ubijamy gęstą pianę.

3. 

Mąkę i pianę z białek na przemian dodajemy do żółtek.

4. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto nalewamy do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką.

5. 

Pieczemy 25 minut-y w temperaturze 180 °C.

6. 

mleko półtłuste 1,5% 300 ml  cukier kryształ 20 g  skrobia kukurydziana 40 g

Z mleka, cukru i skrobi kukurydzianej gotujemy gęsty budyń. Wystudzamy.

7. 

masło 180 g  cukier puder 80 g

W misce mieszamy miękkie masło z cukrem.

8. 

rum 25 ml

Masło mieszamy z budyniem i dodajemy rum.

9. 

mielone orzechy włoskie 80 g

Dodajemy orzechy ...

10. 

czekolada 25 g

... i roztopioną czekoladę.

11. 

śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  śmietan-fix 7 g

Na koniec do kremu dodajemy ubitą śmietanę ze śmietan fix.

12. 

Upieczony spód w poprzek przekrawamy na połowę. Wierzchnią część odkładamy a na dolną smarujemy około 2/3 kremu. Na krem kładziemy górną część.

13. 

Całe serce smarujemy resztą kremu (również po bokach).

14. 

mielone orzechy włoskie 50 g

Posypujemy orzechami.

15. 

czekolada  rodzynki w czekoladzie

Roztapiamy czekoladę i tort ozdabiamy. Do czekolady w garnuszku możemy dodać rodzynki w czekoladzie i też je użyć do ozdabiania.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się