swiatwemnie.pl

Orzechowa granola

Zmieszajcie z jogurtem i stwórzcie fantastyczne, smaczne i sycące śniadanie bogate w błonnik i antyoksydanty.

 

Ilość porcji: 10

Czas przygotowania: 20 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

płatki owsiane 150 g  orzechy włoskie 70 g  słodkie migdały 70 g

Na średniej temperaturze rozgrzewany patelnię, na której smażymy płatki owsiane, grubo posiekane orzechy włoskie oraz w ten sam sposób pokrojone migdały. Smażymy przez około 5 minut, dopóki składniki nie zmienią koloru.

2. 

ziarna sezamu 30 g

Dodajemy ziarna sezamu, wszystko razem smażymy jeszcze przez 5 minut.

3. 

kiełki pszenicy 20 g

Podczas smażenia orzechów i płatków, na drugiej patelni obok smażymy na sucho kiełki pszenicy.

4. 

cukier trzcinowy 70 g  sól

Do masy orzechowej dodajemy szczyptę soli, cukier i kiełki pszenicy. Mieszamy około 2 minut, dopóki cukier się nie roztopi.

5. 

suszone borówki brusznice 100 g  cynamon mielony 1 łyżeczka

Na koniec dodajemy cynamon i borówki. Tak przygotowaną granolę podajemy od razu z jogurtem lub mlekiem albo wkładamy do pojemnika próżniowego do przechowania.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się