PRZEPISY

Oryginalny polski bigos

Oryginalny polski bigos

Tradycyjny jesienno-zimowy posiłek Słowian. Zdrowy i smaczny. W przepisie celowo nie uwzględniono przypraw, nie jest to błąd drukarski :)

przepis,fotoprzepis,kiszona kapusta,Wędzony boczek wieprzowy,Wędzony boczek wieprzowy,karkówka wieprzowa,boczek wieprzowy,kiełbasa,Wieprzowina,Kuchnia polska,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Kuchnia polska

Pichcił

Ilość porcji

6

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Wędzony boczek wieprzowy250gramów
boczek wieprzowy300gramów
karkówka wieprzowa300gramów
kiełbasa150gramów
kiszona kapusta1kilogram
przecier pomidorowy150litrów
smalec1łyżka
woda½litra

 

Przepis

1. 

kiszona kapusta 1 kilogram

Kiszoną kapustę odcedzamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

2. 

Wędzony boczek wieprzowy 100 gramów

Wędzony boczek wieprzowy kroimy na drobne kawałki. Na patelni na średnim ogniu wytapiamy skwarki.

3. 

karkówka wieprzowa 300 gramów  boczek wieprzowy 300 gramów

Mięso z karkówki i boczku kroimy na kostki 2x2x2 cm i na rozpalonym oleju smażymy tak, aby mięso zmieniło kolor na jasny ze wszystkich stron.

4. 

smalec 1 łyżka  woda ½ litra

W większym garnku na nieznacznie rozgrzanej patelni podgrzewamy przygotowaną kapustę. Następnie dodajemy mięso, dolewamy wody i dusimy około 30 minut.

5. 

kiełbasa 150 gramów  Wędzony boczek wieprzowy 150 gramów

Dodajemy pokrojoną kiełbasę i wędzony boczek i gotujemy przez kolejne 30 minut. Wodę ostrożnie przelewamy - na końcu konsystencja powinna być gęsta, bez wody.

6. 

przecier pomidorowy 150 litrów

Przecier mieszamy ze skwarkami. Do smaku doprawiamy zalewą z kapusty. Gotujemy jeszcze przez około 15 minut.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie