PRZEPISY

Nugatowe ciasto z bitą śmietaną

Nugatowe ciasto z bitą śmietaną

Przepis na kruche ciasto z kremem nugatowym i karmelową bitą śmietaną.

przepis,fotoprzepis,mleko półtłuste 1,5%,mleko półtłuste 1,5%,budyń waniliowy w proszku,krem czekoladowo-orzechowy,kakao proszek,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

30

Czas przygotowania

2 h.

Trudność

średnia

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

biszkopty kakaowe-
bita śmietana w proszku90gramów
budyń waniliowy w proszku80gramów
cukier kryształ11łyżek
cukier kryształ150gramów
jajka kurze5sztuk
kakao proszek2łyżki
krem czekoladowo-orzechowy180gramów
masło160gramów
mleko półtłuste 1,5%900mililitrów
mąka chlebowa pszenna T7508łyżek
napój czekoladowy w proszku-
olej słonecznikowy1łyżka
proszek do pieczenia8gramów
woda1łyżka
śmietan-fix15gramów

 

Przepis

1. Przygotowanie korpusu

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 7 łyżek  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 1 łyżka  mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek  proszek do pieczenia 8 gramów  kakao proszek 2 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, olej, wodę i ubijamy na pianę. Dodajemy pianę ubitą z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

2. Przygotowanie karmelowej bitej śmietany

cukier kryształ 4 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów

Na małym ogniu roztapiamy cukier kryształ na karmel. Zalewamy mlekiem i gotujemy, dopóki się karmel ponownie nie rozpuści. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 600 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 80 gramów  cukier kryształ 150 gramów  krem czekoladowo-orzechowy 180 gramów

W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń z cukrem, wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy krem czekoladowo - orzechowy (np. Nutella) i odstawiamy do wystygnięcia.

4. 

masło 160 gramów

Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem i ubijamy na gładki krem.

5. 

biszkopty kakaowe

Upieczony płat ciasta smarujemy połową kremu, na którym układamy kakaowe biszkopty (około 1,5 opakowania). Możemy użyć również klasyczne białe biszkopty.

6. 

Na biszkopty nanosimy resztę kremu i wyrównujemy.

7. 

bita śmietana w proszku 90 gramów  śmietan-fix 15 gramów

Do dobrze schłodzonego karmelowego mleka wsypujemy bite śmietany w proszku, dodajemy śmietan-fix i ubijamy na bitą śmietanę, którą równomiernie pokrywamy całe ciasto.

8. 

napój czekoladowy w proszku

Na wierzchu ciasta robimy rysy i posypujemy rozpuszczalnym kakao.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie