swiatwemnie.pl

Nugatowe ciasto z bitą śmietaną

Przepis na kruche ciasto z kremem nugatowym i karmelową bitą śmietaną.

 

Ilość porcji: 30

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie korpusu

jajka kurze 5 sztuk  cukier kryształ 7 łyżek  olej słonecznikowy 1 łyżka  woda 1 łyżka  mąka chlebowa pszenna T750 8 łyżek  proszek do pieczenia 8 g  kakao proszek 2 łyżki

Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier, olej, wodę i ubijamy na pianę. Dodajemy pianę ubitą z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 minut.

Przygotowanie korpusu

2. Przygotowanie karmelowej bitej śmietany

cukier kryształ 4 łyżki  mleko półtłuste 1,5% 300 ml

Na małym ogniu roztapiamy cukier kryształ na karmel. Zalewamy mlekiem i gotujemy, dopóki się karmel ponownie nie rozpuści. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Przygotowanie karmelowej bitej śmietany

3. Przygotowanie kremu

mleko półtłuste 1,5% 600 ml  budyń waniliowy w proszku 80 g  cukier kryształ 150 g  krem czekoladowo-orzechowy 180 g

W odrobinie zimnego mleka mieszamy budyń z cukrem, wlewamy do reszty gotującego się mleka. Gotujemy gęsty budyń. Do jeszcze ciepłego budyniu dodajemy krem czekoladowo - orzechowy (np. Nutella) i odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu

4. 

masło 160 g

Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem i ubijamy na gładki krem.

5. 

biszkopty kakaowe

Upieczony płat ciasta smarujemy połową kremu, na którym układamy kakaowe biszkopty (około 1,5 opakowania). Możemy użyć również klasyczne białe biszkopty.

6. 

Na biszkopty nanosimy resztę kremu i wyrównujemy.

7. 

bita śmietana w proszku 90 g  śmietan-fix 15 g

Do dobrze schłodzonego karmelowego mleka wsypujemy bite śmietany w proszku, dodajemy śmietan-fix i ubijamy na bitą śmietanę, którą równomiernie pokrywamy całe ciasto.

8. 

czekoladowy napój granulowany

Na wierzchu ciasta robimy rysy i posypujemy rozpuszczalnym kakao.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się