swiatwemnie.pl

Naleśniki Admirał

Wyśmienity naleśnikowy tort dla klasyków łasuchowania.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 300 g  mleko półtłuste 1,5% 700 ml  sól  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Z mąki, mleka, szczypty soli i proszku do pieczenia mieszamy gładkie ciasto naleśnikowe.

2. 

cukier kryształ 9 łyżek  mielone orzechy włoskie 9 łyżek  kakao proszek 3 łyżki

Przygotowujemy cukier, posiekane albo mielone orzechy oraz kakao. Okrągłą formę tortową wykładamy papierem do pieczenia.

3. 

masło 1 łyżeczka

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałek masła i zaraz po jego roztopieniu nalewamy ciasto naleśnikowe. Masło nie może się przypalić. Naleśnik pieczemy tylko z jednej strony.

4. 

Usmażony naleśnik nieusmażoną stroną do góry wkładamy do formy. Od razu zaczynamy smażyć drugi naleśnik. Gdy drugi naleśnik się smaży, posypujemy ten pierwszy łyżką cukru, łyżką orzechów i odrobiną kakaa.

5. 

Drugi naleśnik kładziemy na ten pierwszy, tak samo nie upieczoną stroną do góry. Cały postęp z posypywaniem i dokładaniem kolejnych naleśników powtarzamy do końca. Naleśników ma być 10 sztuk, przy czym na ostatni naleśnik wykorzystamy większą ilość ciasta - około 70 ml.

6. 

Ostatni naleśnik obracamy upieczoną stroną do góry i już go niczym nie posypujemy.

7. 

masło 30 g

Wierzch naleśnikowego tortu polewamy roztopionym masłem i przykryty wkładamy do rozgrzanego na najwyższy stopień piekarnika i zapiekamy przez 15 - 20 minut.

8. 

czekolada 60 g  masło 1 łyżeczka

Gdy tort częściowo wystygnie polewamy go roztopioną czekoladą z odrobiną masła.

9. 

Tort możemy podawać pokrojony na kawałki ciepły lub zimny.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się