swiatwemnie.pl

Muffiny - pogacze ze skwarkami

Najprościej przygotowane ulubione pogacze ze skwarkami bez składania, wałkowania i wykrawania.

 

Ilość porcji: 20

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 50 ml  cukier kryształ ½ łyżeczki  świeże drożdże 40 g

W ciepłym mleku mieszamy cukier i dodajemy rozkruszone drożdże. Wyrabiamy rozczyn.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 350 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 g  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki

Do odważonej mąki dodajemy śmietanę, jajka, sól i dolewamy rozczyn. Wyrabiamy półtwarde ciasto i odstawiamy je na 20 minut przykryte żeby wyrosło.

3. 

skwarki 250 g

Połowę skwarków miksujemy blenderem, drugą siekamy na drobno. Dodajemy je do ciasta i dobrze ugniatamy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na kolejnych 20 minut do wyrośnięcia.

5. 

Ciasto ponownie ugniatamy i za pomocą łyżki do lodów, którą sobie przed nabraniem ciasta moczymy w wodzie,...

6. 

smalec

... kładziemy kopczyki ciasta do natłuszczonych foremek na muffiny. Łyżkę według potrzeby podczas nabierania ciasta moczymy w wodzie.

7. 

jajka kurze 1 sztuka

Pogacze smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 20 minut w foremkach żeby podrosły.

8. 

Według smaku możemy je z wierzchu posypać sezamem, gruboziarnistą solą albo kminkiem.

9. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C 20 minut.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się