swiatwemnie.pl

Mleczny ryż z owocami

Łatwe przygotowanie smacznego mlecznego ryżu. Jest go o wiele więcej i jest znacznie tańszy niż ten gotowy ze sklepu.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 35 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Gotowanie ryżu

ryż okrągłoziarnisty 200 g  mleko półtłuste 1,5% 1 litr  woda ½ litra  cukier kryształ 80 g  cukier waniliowy 20 g

Ryż opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą i wsypujemy go do garnka. Dodajemy mleko, wodę, cukier waniliowy i cukier kryształ. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając.

Gotowanie ryżu

2. 

mleko półtłuste 1,5% 1 dl  truskawkowy budyń w proszku 40 g

W mleku wymieszamy budyń w proszku, dolewamy do ugotowanego ryżu i mieszamy do zgęstnienia. Zmieniając smak budyniu w proszku możemy przygotować ryż mleczny o różnych smakach ( karmelowy, waniliowy itd.)

3. 

różne owoce 500 g

Do miseczek dajemy mieszane konserwowe albo świeże krojone owoce, zalewamy je gorącym ryżem a wierzch zdobimy kolejną porcją owoców. Zostawiamy do ostudzenia do temperatury pokojowej i podajemy. Ryż w przykrytych miseczkach możemy schować do lodówki i takim oto sposobem mamy smaczne śniadanie na parę dni.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się