swiatwemnie.pl

Mleczna zupa z soczewicy

Klasyczna mleczna zupa z soczewicy z ziemniakami. Zupę uwielbiają nie tylko dorośli, którzy mogą do smaku dodać sobie do niej octu, ale i dzieci. Przy przygotowywaniu zupy dla tych najmniejszych zupę gotujemy bez soli.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
kminek mielony½łyżeczki
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200gramów
masło30gramów
mleko tłuste 3,5%800mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75050gramów
soczewica sterylizowana500gramów
sól1łyżeczka
woda750mililitrów
ziemniaki250gramów

1. 

ziemniaki 250 g  woda 750 ml  sól 1 łyżeczka  kminek mielony ½ łyżeczki

Obrane, umyte ziemniaki kroimy na małe kostki i gotujemy w wodzie. Dodajemy sól i kminek.

2. 

soczewica sterylizowana 500 g

Do ugotowanych ziemniaków dodajemy soczewicę konserwową bez zalewy. Jeśli gotujemy zupę z suszonej soczewicy musimy ją najpierw ugotować w osobnym garnku do miękkości.

3. 

mleko tłuste 3,5% 800 ml  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 g  mąka chlebowa pszenna T750 50 g

W mleku mieszamy śmietanę i mąkę. Garnek odstawiamy z ognia i dodajemy zasmażkę. Potem garnek stawiamy z powrotem na ogień i zupę krótko gotujemy.

4. 

masło 30 g

Na koniec dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia.

5. 

Zupę podajemy ozdobioną świeżą natką pietruszki. Smaczna jest z chlebem posmarowanym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się