PRZEPISY

Miodowa kremówka

Miodowa kremówka

Tradycyjny ulubiony smakołyk z naszej kuchni.

przepis,fotoprzepis,budyń waniliowy w proszku,miód,masło,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

1 h. 15 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku110gramów
cukier kryształ150gramów
cukier puder50gramów
cukier puder-
jajka kurze1sztuka
masło250gramów
miód50gramów
mleko półtłuste 1,5%1200mililitrów
mąka chlebowa pszenna T750290gramów
mąka chlebowa pszenna T750-
rum2łyżki
soda oczyszczona½łyżeczki
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. 

mleko półtłuste 1,5% 1000 mililitrów  cukier kryształ 150 gramów

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 40 gramów  budyń waniliowy w proszku 110 gramów  mleko półtłuste 1,5% 200 mililitrów

Mąkę i budyń w proszku mieszamy w mleku i dolewamy do wrzącego mleka. Gotujemy do zgęstnienia.

3. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i podgotowujemy. Przekładamy do miski i wystudzamy, często mieszając, do temperatury pokojowej.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 gramów  cukier puder 50 gramów  miód 50 gramów  masło 50 gramów  rum 2 łyżki  soda oczyszczona ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, pokrojone masło, rum, sodę oczyszczoną, jajko i żółtko.

5. 

Wyrabiamy ciasto.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozdzielamy na połowę. Z jednej połówki rozwałkowujemy na papierze do pieczenia cienki plaster, który za pomocą noża wyrównujemy na prostokąt około 35x25 cm. Ciasto podczas rozwałkowywania lekko posypujemy mąką żeby się nam nie lepiło do wałka.

7. 

Drugą połowę ciasta przygotowujemy tak samo jak pierwszą i delikatnie je nacinamy na 12 równych części.

8. 

Plastry wykładamy na blachy na pieczenie razem z papierem i stopniowo pieczemy w temperaturze 180°C 5 minut.

9. 

masło 200 gramów

Do letniej budyniowej masy dodajemy pokrojone masło i ubijamy na krem.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Krem rozsmarowujemy na pierwszy płat. Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i rozsmarowujemy na kremie.

11. 

Przykrywamy płatem pokrojonym na kostki i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.

12. 

cukier puder

Przed podawaniem kroimy według naznaczonych kresek i posypujemy przesianym cukrem.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie