swiatwemnie.pl

Miodowa kremówka

Tradycyjny ulubiony smakołyk z naszej kuchni.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 1 h. 15 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% 1000 ml  cukier kryształ 150 g

Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750 39 g  budyń waniliowy w proszku 111 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

Mąkę i budyń w proszku mieszamy w mleku i dolewamy do wrzącego mleka. Gotujemy do zgęstnienia.

3. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i podgotowujemy. Przekładamy do miski i wystudzamy, często mieszając, do temperatury pokojowej.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750 250 g  cukier puder 50 g  miód 50 g  masło 50 g  rum 2 łyżki  soda oczyszczona ½ łyżeczki  jajka kurze 1 sztuka  żółtko jajka 1 sztuka

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, miód, pokrojone masło, rum, sodę oczyszczoną, jajko i żółtko.

5. 

Wyrabiamy ciasto.

6. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto rozdzielamy na połowę. Z jednej połówki rozwałkowujemy na papierze do pieczenia cienki plaster, który za pomocą noża wyrównujemy na prostokąt około 35x25 cm. Ciasto podczas rozwałkowywania lekko posypujemy mąką żeby się nam nie lepiło do wałka.

7. 

Drugą połowę ciasta przygotowujemy tak samo jak pierwszą i delikatnie je nacinamy na 12 równych części.

8. 

Plastry wykładamy na blachy na pieczenie razem z papierem i stopniowo pieczemy w temperaturze 180°C 5 minut.

9. 

masło 200 g

Do letniej budyniowej masy dodajemy pokrojone masło i ubijamy na krem.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  śmietan-fix 16 g

Krem rozsmarowujemy na pierwszy płat. Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę i rozsmarowujemy na kremie.

11. 

Przykrywamy płatem pokrojonym na kostki i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.

12. 

cukier puder

Przed podawaniem kroimy według naznaczonych kresek i posypujemy przesianym cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się