swiatwemnie.pl

Mieszanka grzybowa z brandy

Co zrobić z suszonymi grzybami, których nam zostało dużo z tamtego roku.

 

Ilość porcji: 3

Czas przygotowania: 25 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
brandy2łyżeczki
cebula116gramów
czarny pieprz mielonyg
czosnek3ząbki
masło30gramów
pieczarki300gramów
ryż200gramów
suszone grzyby50gramów
sólg
woda200mililitrów

1. 

suszone grzyby 50 g  woda 200 ml

Suszone grzyby w misce zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy żeby zmiękły.

2. 

cebula 116 g  pieczarki 300 g

W międzyczasie obieramy cebulę i kroimy na drobno. Razem z pokrojonymi pieczarkami cebulę wsypujemy do dolnego pojemnika parowaru.

3. 

sól  ryż 200 g

Ryż kilka razy przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą, odstawiamy do odcieczenia, wkładamy do pojemnika do gotowania ryżu, solimy, zalewamy wodą około 1,5 cm nad wierzch ryżu. Pojemnik z ryżem wkładamy do drugiego pojemnika parowaru, przykrywamy.

4. 

masło 30 g  czosnek 3 ząbki  brandy 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony

Grzyby z ryżem parzymy 20 minut. Przy końcu parzenia na średnim ogniu na patelni roztapiamy sobie masło, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, wkładamy go do patelni razem z przygotowanymi grzybami. Poprzez nieustanne mieszanie mieszankę dusimy 4 minuty. Dodajemy uduszone pieczarki, dodajemy brandy, według smaku dosalamy i dopieprzamy. Podajemy ciepłe.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się