swiatwemnie.pl

Mięsno ziemniaczane knedle w parowarze

Smaczne domowe ziemniaczane kulki nadziewane mięsnym farszem.

 

Ilość porcji: 6

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
bazylia1łyżeczka
cebula90gramów
cebula5sztuk
jajka kurze2sztuki
mielona czerwona papryka2łyżeczki
mięso mielone400gramów
mąka luksusowa pszenna T550280gramów
olej słonecznikowy50mililitrów
sos sojowy2łyżeczki
sólg
sól1łyżeczka
ziemniaki1000gramów

1. Przygotowanie ziemniaczanego ciasta

ziemniaki 1000 g  mąka luksusowa pszenna T550 280 g  jajka kurze 2 sztuki  sól

1.Ciasto ziemniaczane możemy sobie przygotować z gotowego produktu - ciasto ziemniaczane w proszku, do którego dodajemy wodę a po odstaniu go od razu wyrabiamy.
2. Przygotować je sobie możemy również klasycznie z ziemniaków gotowanych w skorupce. Ziemniaki po ugotowaniu i wystudzeniu obieramy, na drobno trzemy, dodajemy jajka, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto.

Przygotowanie ziemniaczanego ciasta

2. Mięsny farsz

mięso mielone 400 g  cebula 90 g  mielona czerwona papryka 2 łyżeczki  sól 1 łyżeczka  sos sojowy 2 łyżeczki  bazylia 1 łyżeczka

Cebulę na drobno kroimy. Mięso mielone mieszamy z cebulą, sojowym sosem, solą, mieloną czerwoną papryką i bazylią. Dobrze mieszamy.

Mięsny farsz

3. Faszerowanie knedli - kulek

Ziemniaczane ciasto rozwałkowujemy i kroimy na kostki około 8 x 8 cm. Do każdej wkładamy około 1 pełną łyżeczkę mięsnego farszu i formujemy kuleczki.

Faszerowanie knedli - kulek

4. Parzenie w parowarze

Pojemniki parowaru natłuszczamy na spodzie i po bokach masłem. Do każdego pojemnika wkładamy odpowiednią ilość knedli. Z ciasta, do którego nam brakło nadzienia formujemy mniejsze knedle, do których możemy dodać świeży, albo suszony szczypiorek. Parzymy 30 minut.

Parzenie w parowarze

5. Smażenie cebulki

cebula 5 sztuk  olej słonecznikowy 50 ml

Obieramy cebulę, kroimy i na oleju smażymy na brązowy kolor, ale tak by cebula nie była gorzka. Usmażoną cebulą posypujemy gotowe knedle, możemy je polać kwaśną śmietaną, posypaną świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się