PRZEPISY

Mascarpone kremowe ciasto

Mascarpone kremowe ciasto

Naprawdę doskonałe ciasto z ulubionego mascarpone w delikatnym puszystym kakaowym biszkopcie.Jest tak prosty,że podczas jego przygotowania naprawdę nie można nic popsuć i poradzi sobie z nim nawet początkujący cukiernik,wystarczy trzymać się przepisu :)

przepis,fotoprzepis,mascarpone,śmietana do ubijania (30-33%),śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

45 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

białko jajka9sztuk
cukier puder275gramów
cukier puder-
czekolada do gotowania50gramów
kakao proszek35gramów
mascarpone500gramów
mąka luksusowa pszenna T550190gramów
proszek do pieczenia10gramów
sól-
twaróg mielony250gramów
woda75mililitrów
śmietan-fix16gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów
śmietana do ubijania (30-33%)1łyżka
żółtko jajka9sztuk

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 9 sztuk  cukier puder 150 gramów  kakao proszek 35 gramów  woda 75 mililitrów

Żółtka mieszamy z cukrem i kakaem. Dolewamy wodę i mieszamy.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 190 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

3. 

białko jajka 9 sztuk  sól

Z białek ubijamy gęstą pianę ze szczyptą soli.

4. 

Mąkę dodajemy do żółtek ...

5. 

... i dodajemy pianę z białek.

6. 

Ciasto dzielimy na 2 i 1 trzecią. Dwie trzecie ciasta wylewamy na większą blachę (32x44cm) wyłożoną papierem do pieczenia.

7. 

Jedną trzecią wylewamy na pół blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

8. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12 minut w temperaturze 180°C, stopniowo obydwie blachy. Odstawiamy do ostudzenia. Duży płat po upieczeniu przekrawamy na połowę.

9. 

mascarpone 500 gramów  twaróg mielony 250 gramów  cukier puder 125 gramów

Mascarpone mieszamy z twarogiem i cukrem.

10. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  śmietan-fix 16 gramów

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

11. 

Bitą śmietanę dodajemy do mascarpone.

12. 

cukier puder

Na desce kładziemy papier do pieczenia i posypujemy go delikatnie cukrem pudrem. Kładziemy korpus z połowy blachy. Na korpusie warstwujemy jedną trzecią mascarpone kremu.

13. 

Kładziemy połowę z dużego korpusu i ponownie rozsmarowujemy drugą część kremu.

14. 

Kładziemy ostatni płat i smarujemy ostatnią częścią kremu. Odstawiamy do lodówki do stężenia na co najmniej 12 godzin.

15. 

Na drugi dzień ciasto kroimy na dowolne porcje.

16. 

czekolada do gotowania 50 gramów  śmietana do ubijania (30-33%) 1 łyżka

Roztapiamy czekoladę ze śmietaną.

17. 

Czekoladą ozdabiamy pokrojone porcje i jeszcze na chwilę wkładamy do stężenia do lodówki. Możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się