PRZEPISY

Marynowane wieprzowe steki z boczkiem

Marynowane wieprzowe steki z boczkiem

Podajemy z opiekanymi ziemniakami.

przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,boczek z Orawy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

4

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

boczek z Orawy150gramów
cebula350gramów
czarny pieprz cały½łyżeczki
czosnek3ząbki
olej słonecznikowy200mililitrów
pieprz kolorowy1łyżeczka
schab wieprzowy600gramów
skórka z cytryny1łyżka

 

Przepis

1. Przygotowanie mięsa i marynaty

schab wieprzowy 600 gramów  olej słonecznikowy 200 mililitrów  cebula 150 gramów  czosnek 3 ząbki  skórka z cytryny 1 łyżka

Wieprzowy schab albo karkówkę kroimy na grubsze - około 1,5 cm plasterki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, krótko smażymy i dodajemy startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.

2. 

czarny pieprz cały ½ łyżeczki  pieprz kolorowy 1 łyżeczka

W moździerzy kuchennym rozbijamy pieprz i dosypujemy go do cebuli, czosnku i skórki z cytryny. Odstawiamy z ognia, mieszamy i odkładamy do wystudzenia na temperaturę pokojową.

3. 

Do miski wkładamy mięso, zalewamy je marynatą, poprzekładamy, żeby się marynata dostała na wszystkie plasterki i odstawiamy na 3 godziny, ewentualnie i na dłużej do lodówki.

4. Grillujemy steki

Rozgrzewamy patelnię do grillowania, kładziemy na niej plasterki mięsa i 5 minut ostro smażymy.

5. 

Mięso przewracamy i nalewamy na nie resztę marynaty. Smażymy z drugiej strony 5 minut.

6. 

boczek z Orawy 150 gramów  cebula 200 gramów

Boczek kroimy na plasterki i po wyciągnięciu kotletów smażymy go na patelni. Możemy w niej podsmażyć pokrojoną cebulę.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie