Marynowane wieprzowe steki z boczkiem
Podajemy z opiekanymi ziemniakami.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,boczek z Orawy,Wieprzowina,Bezglutenowe,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
boczek z Orawy | 150 | gramów | |
cebula | 350 | gramów | |
czarny pieprz cały | ½ | łyżeczki | |
czosnek | 3 | ząbki | |
olej słonecznikowy | 200 | mililitrów | |
pieprz kolorowy | 1 | łyżeczka | |
schab wieprzowy | 600 | gramów | |
skórka z cytryny | 1 | łyżka |
Przepis
1. Przygotowanie mięsa i marynaty
schab wieprzowy 600 gramów • olej słonecznikowy 200 mililitrów • cebula 150 gramów • czosnek 3 ząbki • skórka z cytryny 1 łyżka
Wieprzowy schab albo karkówkę kroimy na grubsze - około 1,5 cm plasterki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, krótko smażymy i dodajemy startą skórkę z cytryny nie poddanej obróbce chemicznej.
2.
czarny pieprz cały ½ łyżeczki • pieprz kolorowy 1 łyżeczka
W moździerzy kuchennym rozbijamy pieprz i dosypujemy go do cebuli, czosnku i skórki z cytryny. Odstawiamy z ognia, mieszamy i odkładamy do wystudzenia na temperaturę pokojową.
3.
Do miski wkładamy mięso, zalewamy je marynatą, poprzekładamy, żeby się marynata dostała na wszystkie plasterki i odstawiamy na 3 godziny, ewentualnie i na dłużej do lodówki.
4. Grillujemy steki
Rozgrzewamy patelnię do grillowania, kładziemy na niej plasterki mięsa i 5 minut ostro smażymy.
5.
Mięso przewracamy i nalewamy na nie resztę marynaty. Smażymy z drugiej strony 5 minut.
6.
boczek z Orawy 150 gramów • cebula 200 gramów
Boczek kroimy na plasterki i po wyciągnięciu kotletów smażymy go na patelni. Możemy w niej podsmażyć pokrojoną cebulę.
Smacznego!