Marynowana wieprzowina na rukoli
Pokrojona w paseczki wieprzowina nasączona aromatyczną marynatą z rukolą na pewno zadowoli każdego smakosza.
przepis,fotoprzepis,schab wieprzowy,rukola,tortilla,Wieprzowina,Bezlaktozowe
Wieprzowina
Składniki
Składniki
czarny pieprz mielony | - | ||
czosnek | 2 | ząbki | |
oliwa | 105 | mililitrów | |
rozmaryn | ½ | łyżki | |
rukola | 150 | gramów | |
schab wieprzowy | 700 | gramów | |
sól | ½ | łyżki | |
sól | - | ||
tabasco | - | ||
tortilla | 4 | sztuki | |
wino białe półsłodkie | 75 | mililitrów | |
zielona cebulka | 1 | sztuka |
Przepis
1. Przygotowanie marynaty
oliwa 75 mililitrów • wino białe półsłodkie 75 mililitrów • sól ½ łyżki • czarny pieprz mielony • tabasco • czosnek 1 ząbek • rozmaryn ½ łyżki
Oliwę z białym winem wlewamy do garnka, dodajemy sól, szczyptę mielonego czarnego pieprzu, 3-5 kropel tabasco i sprasowany czosnek. Dodajemy suszony rozmaryn (najlepsza jest gałązka świeżego rozmarynu), pozostawiamy do nasiąknięcia i do schłodzenia.
2.
schab wieprzowy 700 gramów
Wieprzowinę kroimy w paseczki, wkładamy do marynaty, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut.
3. Smażymy mięso
oliwa 30 mililitrów • zielona cebulka 1 sztuka • czosnek 1 ząbek • sól
Olej rozgrzewamy na patelni i mięso dokładnie smażymy na dużym ogniu. Dodajemy pozostałą marynatę, cebulę, sprasowany czosnek, solimy i ponownie smażymy.
4.
rukola 150 gramów • tortilla 4 sztuki
Marynowane mięso podajemy na rukoli zawinięte w ciepłą tortillę.
Smacznego!