PRZEPISY

Marchewkowe ciasto

Marchewkowe ciasto

Przepis na fantastyczne marchewkowe ciasto z orzechami na sosie z kokosowego mleka i mascarpone.

przepis,fotoprzepis,skórka pomarańczowa,sok pomarańczowy,mąka luksusowa pszenna T550,marchew,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka2sztuki
cukier kryształ150gramów
cukier kryształ2łyżki
cynamon mielony1łyżeczka
kokosowe mleko100mililitrów
marchew300gramów
mascarpone250gramów
masło60gramów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550300gramów
olej słonecznikowy100mililitrów
orzechy włoskie50gramów
proszek do pieczenia15gramów
rodzynki50gramów
skórka pomarańczowa1łyżeczka
sok pomarańczowy100mililitrów
żółtko jajka2sztuki

 

Przepis

1. 

żółtko jajka 2 sztuki  cukier kryształ 150 gramów

Żółtka i cukier ubijamy na pianę.

2. 

olej słonecznikowy 100 mililitrów  cynamon mielony 1 łyżeczka  skórka pomarańczowa 1 łyżeczka  sok pomarańczowy 100 mililitrów

Dodajemy wymienione składniki.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 300 gramów  proszek do pieczenia 15 gramów

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy, razem dobrze mieszamy i stopniowo dodajemy przygotowaną bazę ciasta.

4. 

marchew 300 gramów

Marchewkę trzemy na drobno i dodajemy do ciasta.

5. 

orzechy włoskie 50 gramów  rodzynki 50 gramów

Dodajemy rodzynki i na grubo pokrojone orzechy.

6. 

białko jajka 2 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

7. 

Delikatnie dodajemy ubitą pianę z białek.

8. 

masło 10 gramów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka

Dno okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia, brzegi smarujemy masłem i posypujemy mąką.

9. 

Ciasto wylewamy równomiernie do formy.

10. 

Pieczemy 45 minut-y w temperaturze 170 °C.

11. Przygotowanie sosu

masło 50 gramów  cukier kryształ 2 łyżki  kokosowe mleko 100 mililitrów  mascarpone 250 gramów

W garnku podgrzewamy masło, cukier, kokosowe mleko i mascarpone. Dodajemy stopniowo trochę mąki na zagęszczenie. Rezultatem będzie gładki, delikatny, lekko słodki sos.

12. Podawanie

Na dno talerza chochelką nalewamy troszkę sosu na którym kładziemy porcję ciasta.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie