PRZEPISY

Makówki - makiełki

Makówki - makiełki

Makówki, makiełki - tradycyjne polskie bożonarodzeniowe danie znane również na Słowacji. Najczęściej podaje się je z makiem, orzechami, twarogiem...ale smaczne są również z bryndzą lub kapustą. Ich nazwa i sposób podania różnią się w zależności od regionu. Z wymienionej ilości składników uzyskamy 250 g gotowych makówek. Według potrzeby podwójcie ilość składników.

przepis,fotoprzepis,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,mąka luksusowa pszenna T550,świeże drożdże,masło,żółtko jajka,Słodkie dania,Kuchnia słowacka,Boże Narodzenie

Słodkie dania

Kuchnia słowacka

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ2łyżeczki
masło40gramów
mleko tłuste 3,5%100mililitrów
mąka luksusowa pszenna T5501łyżeczka
mąka luksusowa pszenna T550200gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
sól1szczypta
świeże drożdże15gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  mąka luksusowa pszenna T550 1 łyżeczka  cukier kryształ 2 łyżeczki  świeże drożdże 15 gramów

Do niewielkiej ilości letniego mleka dodajemy mąkę z cukrem. Dodajemy pokruszone drożdże i lekko mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 gramów  masło 40 gramów  żółtko jajka 1 sztuka  sól 1 szczypta

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, roztopione masło i żółtko. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto.

3. 

Odstawiamy przykryte, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

4. 

mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na 4 części.

5. 

Każdą część ciasta formujemy na wałeczek o średnicy max. 2 cm. Każdy wałeczek kroimy na 1,5-2 cm wielkości kawałki.

6. 

Kawałki możemy upiec tak jak je pokroiliśmy. Ale najlepiej jest z każdego kawałki wytworzyć kuleczkę, w dłoniach delikatnie posmarowanych olejem.

7. 

Kuleczki układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, w dostatecznym odstępie od siebie.

8. 

Pieczemy 18 minut-y w temperaturze 180 °C.

9. 

Odstawiamy do ostudzenia. Makiełki są miękkie, z czasem mogą wszak delikatnie stwardnieć. Jeśli chcemy je przechowywać przez kilka dni, wkładamy je do woreczka śniadaniowego i owijamy w płócienną ściereczkę kuchenną.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie