swiatwemnie.pl

Makowiec

Szybkie i łatwe makowe ciasto ze śliwkowym dżemem.

 

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Ciasto

zsiadłe mleko 3,6% 1 litr  olej słonecznikowy 100 ml  cukier puder 250 g  cukier waniliowy 20 g  mąka luksusowa pszenna T550 450 g  soda oczyszczona 2 łyżeczki  mak mielony 100 g

Do zsiadłego mleka dolewamy olej, dosypujemy cukier puder i cukier waniliowy, mąkę i dobrze mieszamy. Dodajemy sodę oczyszczoną i ponownie masę dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy mak.

Ciasto

2. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550  dżem śliwkowy

Blachę na pieczenie natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto i równomiernie je rozsmarowujemy. Na cieście łyżeczką kupkami rozkładamy w równomiernych odstępach śliwkowy dżem.

3. 

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 175°C 25 - 30 minut. Za pomocą wykałaczki sprawdzamy czy ciasto jest upieczone. Po jej wyciągnięciu jej koniec nie może w dotyku się lepić.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się