swiatwemnie.pl

Makowe kluski

Ulubione domowe kluski z bogatą makową pierzynką.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mąka tortowa pszenna T450 500 g  jajka kurze 1 sztuka  sól ¼ łyżeczki

Z mąki, ciepłej wody, jajka i soli wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie na początku rzadsze, ale odstawiamy je na około 15 minut odpoczywać i wtedy zesztywnieje. Dlatego nie dodajemy więcej mąki.

2. 

mąka chlebowa pszenna T750

Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i dobrze je ugniatamy.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Połowę ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienko. Podczas wałkowania ciasto obracamy ciągle posypując mąką. Ciasto się wtedy dobrze urabia i jest sztywne i zarówno elastyczne.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750  woda  sól

Brzegi odcinamy, a ciasto kroimy na szerokie paski. Wierzch posypujemy mąką i odstawiamy żeby przeschło podczas gdy nam w większym garnku nie zawrze woda z niecałą łyżeczką soli na 4 litry wody.

5. 

Pojedyncze posypane mąką paski układamy na siebie i nożem kroimy szersze kluski.

6. 

Pokrojone kluski na stolnicy rozdzielamy. Łatwo da się je oddzielić.

7. 

Kluski gotujemy we wrzącej wodzie, od wrzucenia gotujemy 7 minut.

8. 

Ugotowane przecedzamy i polewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do odcieczenia i wkładamy do miski.

9. 

masło 80 g

W misce polewamy je roztopionym masłem. Zamkniętą miskę wkładamy pod pierzynę (kołdrę na łóżku) żeby nie wystygły i wyrabiamy drugą połowę ciasta. Kluski z drugiego procesu dodajemy do pierwszych i mieszamy. Z wymienionej ilości ciasta wytworzy nam się około 1 kilogram gotowanych klusek.

10. 

mak mielony  cukier puder

Mielony mak wymieszamy z cukrem i kluski z makiem mieszamy. A ponieważ "Maku nie mamy nigdy za dużo" dajemy go sobie wiele i wiele :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się