PRZEPISY

Makowa kremówka

Makowa kremówka

Wspaniała kremówka z makiem. Jej proste przygotowanie jest gwarancją, że każdemu kucharzowi się uda i oczaruje i tych największych "makożerców" :)

przepis,fotoprzepis,ciasto francuskie,mak mielony,śmietana do ubijania (30-33%),Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

12

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

wysoka

Kategorie

Ciasta kremowe  

 

Składniki

Składniki

budyń waniliowy w proszku74gramów
ciasto francuskie275gramów
cukier kryształ100gramów
cukier waniliowy20gramów
czekolada-
mak mielony100gramów
masło120gramów
mleko tłuste 3,5%600mililitrów
śmietan-fix2opakowania
śmietana do ubijania (30-33%)400mililitrów

 

Przepis

1. 

ciasto francuskie 275 gramów

Zrolowane francuskie ciasto (40x24 cm) rozwijamy na papierze. Kładziemy razem z papierem na blachę i przebijamy je widelcem.

2. 

Pieczemy 20 minut-y w temperaturze 200 °C.

3. 

mleko tłuste 3,5% 500 mililitrów  cukier kryształ 100 gramów  mak mielony 100 gramów

W mleku mieszamy cukier i mak i 10 minut gotujemy.

4. 

mleko tłuste 3,5% 100 mililitrów  budyń waniliowy w proszku 74 gramów

W mleku mieszamy budyń w proszku ...

5. 

... i wlewamy do mleka z makiem. Gotujemy do zgęstnienia i ostudzamy w zimnej wodnej kąpieli.

6. 

masło 120 gramów  cukier waniliowy 20 gramów

Masło, ogrzane na temperaturę pokojową, ubijamy na gładko z cukrem.

7. 

Dodajemy ostudzony makowy budyń.

8. 

Ciasto francuskie przekrawamy po szerokości na połowę. Na jedną połowę nanosimy makowe nadzienie.

9. 

śmietana do ubijania (30-33%) 400 mililitrów  śmietan-fix 2 opakowania

Ze śmietany ubijamy gęstą bitą śmietanę.

10. 

Rozsmarowujemy na makowym kremie i odstawiamy do stężenia do lodówki na 24 godziny.

11. 

czekolada

Na drugą połowę ciasta nanosimy czekoladę. Po stężeniu kroimy na kawałki.

12. 

Przed podawaniem kremówkę z lodówki kroimy na takie same kawałki, jak te przygotowane z czekoladą.

13. 

Na każdą kostkę kładziemy czekoladowy wierzch :) i możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie