swiatwemnie.pl

Makaron zapiekany z bakłażanem

Prosty przepis na zapiekany makaron z bakłażanem, pieczarkami, szynką i fasolką szparagową.

 

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

makaron 400 g

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gdy makaron się gotuje, przygotowujemy sobie sos.

2. 

pieczarki 350 g

Do głębokiej patelni dajemy troszkę oleju, dodajemy oczyszczone i pokrojone pieczarki i chwilę smażymy.

3. 

bakłażan 1 sztuka  zielona mrożona fasolka szparagowa 200 g  czosnek 3 szczypty  przyprawa warzywna 2 łyżki  czarny pieprz mielony  ½ łyżeczki

Potem do pieczarek dodajemy na cienkie plasterki pokrojony bakłażan, fasolkę szparagową, przeciśnięty czosnek, wszystkie przyprawy i chwilę dusimy. Możemy użyć warzywa według własnego smaku.

4. 

szynka 150 g  śmietana do ubijania (30-33%) 250 g  ser półtwardy 200 g

Na koniec dodajemy w paski pokrojoną szynkę, połowę startego sera i wszystko zalewamy śmietanką.

5. 

Ugotowany makaron rozkładamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy przygotowaną mieszanką.

6. 

jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 0.1 litra

Na koniec makaron polewamy jajkiem roztrzepanym w mleku. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 15 minut. Tuż przed dopieczeniem wyciągamy z piekarnika i posypujemy resztą sera.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się