PRZEPISY

Lodowe kostki

Lodowe kostki

Proponujemy przepis na bardzo ulubiony kremowy smakołyk. Lodowe plastry czy kostki? To zależy od Was ile porcji potrzebujecie nakroić :)

przepis,fotoprzepis,orzechy włoskie,masło,masło,czekolada do gotowania,Ciasta kremowe

Ciasta kremowe

Pichcił

Ilość porcji

18

Czas przygotowania

1 h. 30 min.

Trudność

wysoka

 

Składniki

Składniki

białko jajka4sztuki
cukier kryształ30gramów
cukier puder200gramów
czekolada do gotowania150gramów
kawa rozpuszczalna1łyżeczka
margaryna30gramów
masło-
masło250gramów
mleko półtłuste 1,5%750mililitrów
mąka chlebowa pszenna T75090gramów
mąka luksusowa pszenna T55080gramów
mąka luksusowa pszenna T550-
mąka tortowa pszenna T450100gramów
orzechy włoskie100gramów
proszek do pieczenia1.5łyżeczki
woda50mililitrów
żółtko jajka4sztuki

 

Przepis

1. 

woda 50 mililitrów  kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka

Gorącą wodą zalewamy kawę i odstawiamy do wystudzenia.

2. 

orzechy włoskie 100 gramów

Orzechy mielimy.

3. 

mąka luksusowa pszenna T550 80 gramów  mąka tortowa pszenna T450 100 gramów  proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

4. 

białko jajka 4 sztuki

Z białek ubijamy gęstą pianę.

5. 

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 gramów

Żółtka mieszamy z cukrem i dodajemy wystudzoną kawę.

6. 

Dodajemy orzechy,...

7. 

... przygotowane mąki ...

8. 

... i pianę z białek.

9. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Ciasto wylewamy na blachę (25 x 30 cm) wysmarowaną masłem i posypaną mąką. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 15 minut w temperaturze 180°C.

10. 

mleko półtłuste 1,5% 750 mililitrów  cukier kryształ 30 gramów  mąka chlebowa pszenna T750 90 gramów

W mleku mieszamy mąkę i cukier, gotujemy gęstą kaszę. Odstawiamy do wystudzenia.

11. 

masło 250 gramów  cukier puder 100 gramów

Masło mieszamy z cukrem. Dodajemy kaszę.

12. 

Gładki krem równomiernie rozsmarowujemy na upieczonym spodzie. Odstawiamy do lodówki żeby stężało.

13. 

czekolada do gotowania 150 gramów  margaryna 30 gramów

Czekoladę z margaryną na polewę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej.

14. 

Czekoladową polewę smarujemy na stężony krem.

15. 

Przed podaniem kroimy. Jeśli nam czekoladowa polewa bardzo stężała, kroimy ją ostrym nożem, który nagrzewamy sobie w gorącej wodzie. Nóż po wyciągnięciu z wody delikatnie wycieramy i przekrawamy polewę. Po ponownym stężeniu nakrojonej polewy dokrawamy kostki.

16. 

Ciasto jest najsmaczniejsze gdy jest dobrze schłodzone.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się