swiatwemnie.pl

Letni kokosowy tort

Orzeźwiający letni tort z sezonowych owoców.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 
Delikatny chudy twaróg200gramów
biała czekolada80gramów
białko jajka3sztuki
cukier kryształ120gramów
kokosowe mleko200mililitrów
masło40gramów
morele400gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum3łyżki
syrop kokosowy2łyżki
wiórki kokosowe80gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
Żelatyna50gramów
żółtko jajka3sztuki

1. Rozpuszczamy czekoladę

biała czekolada 80 g

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej.

Rozpuszczamy czekoladę

2. Przygotowanie kokosowego ciasta

masło 40 g  cukier kryształ 40 g

Masło ubijamy z cukrem.

Przygotowanie kokosowego ciasta

3. Dodajemy żółtka

żółtko jajka 3 sztuki  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  wiórki kokosowe 80 g

Do ubitego masła stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy. Do miski dodajemy kokos, rozpuszczoną czekoladę i proszek do pieczenia.

Dodajemy żółtka

4. Dodajemy ubitą pianę

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Dodajemy ubitą pianę

5. Kokosowy spód

Ciasto wylewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut na 175 °C. Po upieczeniu spód zostawiamy na kuchennej kratce do wystudzenia.

Kokosowy spód

6. Przygotowanie kokosowego kremu

kokosowe mleko 200 ml  Delikatny chudy twaróg 200 g  syrop kokosowy 2 łyżki  rum 3 łyżki  cukier kryształ 80 g

Do miski wlewamy kokosowe mleko, dodajemy twaróg, cukier, kokosowy syrop i rum. Mieszamy.

Przygotowanie kokosowego kremu

7. 

Żelatyna 50 g

Dowolną ilość kremu przelewamy do mniejszej miski. Do niej potem dodamy żelatynę. Zawartość miski przelewamy do reszty kremu. Porządnie mieszamy, uzyskamy stężoną masę.

8. Ubijamy bitą śmietanę

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml

Do kremu dodajemy ubitą śmietanę.

Ubijamy bitą śmietanę

9. Smarujemy kremem

morele 400 g

Na upieczony kokosowy spód smarujemy część kremu, układamy pokrojone na mniejsze kawałki morele.

Smarujemy kremem

10. 

Nakładamy kolejną warstwę kremu, ozdabiamy ćwiartkami moreli.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się