PRZEPISY

Letni kokosowy tort

Letni kokosowy tort

Orzeźwiający letni tort z sezonowych owoców.

przepis,fotoprzepis,kokosowe mleko,Delikatny chudy twaróg,śmietana do ubijania (30-33%),morele,Torty,Bezglutenowe

Torty

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

Delikatny chudy twaróg200gramów
biała czekolada80gramów
białko jajka3sztuki
cukier kryształ120gramów
kokosowe mleko200mililitrów
masło40gramów
morele400gramów
proszek do pieczenia2łyżeczki
rum3łyżki
syrop kokosowy2łyżki
wiórki kokosowe80gramów
śmietana do ubijania (30-33%)250mililitrów
Żelatyna50gramów
żółtko jajka3sztuki

 

Przepis

1. Rozpuszczamy czekoladę

biała czekolada 80 gramów

Czekoladę połamaną na kawałki rozpuszczamy w ciepłej kąpieli wodnej.

2. Przygotowanie kokosowego ciasta

masło 40 gramów  cukier kryształ 40 gramów

Masło ubijamy z cukrem.

3. Dodajemy żółtka

żółtko jajka 3 sztuki  proszek do pieczenia 2 łyżeczki  wiórki kokosowe 80 gramów

Do ubitego masła stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy. Do miski dodajemy kokos, rozpuszczoną czekoladę i proszek do pieczenia.

4. Dodajemy ubitą pianę

białko jajka 3 sztuki

Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pianę dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

5. Kokosowy spód

Ciasto wylewamy do tortowej formy wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut na 175 °C. Po upieczeniu spód zostawiamy na kuchennej kratce do wystudzenia.

6. Przygotowanie kokosowego kremu

kokosowe mleko 200 mililitrów  Delikatny chudy twaróg 200 gramów  syrop kokosowy 2 łyżki  rum 3 łyżki  cukier kryształ 80 gramów

Do miski wlewamy kokosowe mleko, dodajemy twaróg, cukier, kokosowy syrop i rum. Mieszamy.

7. 

Żelatyna 50 gramów

Dowolną ilość kremu przelewamy do mniejszej miski. Do niej potem dodamy żelatynę. Zawartość miski przelewamy do reszty kremu. Porządnie mieszamy, uzyskamy stężoną masę.

8. Ubijamy bitą śmietanę

śmietana do ubijania (30-33%) 250 mililitrów

Do kremu dodajemy ubitą śmietanę.

9. Smarujemy kremem

morele 400 gramów

Na upieczony kokosowy spód smarujemy część kremu, układamy pokrojone na mniejsze kawałki morele.

10. 

Nakładamy kolejną warstwę kremu, ozdabiamy ćwiartkami moreli.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie