swiatwemnie.pl

Legumina brokułowa

Łagodny smakołyk nie tylko dla wegetarian.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Gotowanie brokułów

brokuły 500 g  sól

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy aż zmiękną. Delikatnie solimy.

Gotowanie brokułów

2. Przygotowanie zasmażki i beszamelu

mąka chlebowa pszenna T750 1 łyżka  masło 20 g  mleko półtłuste 1,5% 250 ml  pieprz biały mielony

Jasną zasmażkę przygotowujemy dodając mąki do rozpuszczonego masła. Stopniowo dolewamy chłodne mleko, gotujemy do uzyskania gęstego beszamelu. Przyprawiamy białym mielonym pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie zasmażki i beszamelu

3. Wszystko razem mieszamy

jajka kurze 4 sztuki  ser Ementaler 80 g  mielona gałka muszkatołowa

Brokuły mieszamy z beszamelem, dodajemy starty ser i roztrzepane żółtka. Wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej.

Wszystko razem mieszamy

4. 

Masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

5. Pieczenie

Masę pieczemy w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 °C do uzyskania złotego koloru.

Pieczenie

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się