swiatwemnie.pl

Lasagne

Prosty przepis na przyrządzenie tradycyjnego włoskiego posiłku z makaronu i wieprzowiny.

 

Ilość porcji: 5

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

cebula 1 sztuka  mięso mielone 500 g  olej słonecznikowy 20 ml

Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy wieprzowinę i mieszamy.

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 ml  przecier pomidorowy 500 g  przyprawa Pasta asciutta 2 łyżeczki

Po powierzchownym podsmażeniu masy z mięsa i cebuli, dodajemy przecier pomidorowy i słodką śmietanę. Jeśli masa jest gęsta, dolewamy wody. Masa powinna być umiarkowanie rzadka, aby przy zapiekaniu makaron się ugotował. Dodajemy przyprawy lub wegetę.

3. 

makaron - Lasagne 200 g

Podstawę formy do pieczenia zalewamy rzadką częścią wcześniej przygotowanej masy, na której układamy płaty makaronu, tak aby zakryć całą powierzchnię. Na makaronie rozprowadzamy powstałą masę, powtarzamy ten krok 3-4 razy, tak aby mięso znajdowało się w górnej warstwie.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 ml  twardy ser 250 g

Górną warstwę smarujemy 2 kwaśnymi śmietanami i posypujemy startym serem.

5. 

Pieczemy przez około pół godziny, dopóki ser nie będzie rozpuszczony i nie ściemnieje.

6. 

Tak przygotowanie danie jest gotowe do podania.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się