PRZEPISY

Lasagne

Lasagne

Prosty przepis na przyrządzenie tradycyjnego włoskiego posiłku z makaronu i wieprzowiny.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,przecier pomidorowy,makaron - Lasagne,Makarony,Kuchnia włoska

Makarony

Kuchnia włoska

Pichcił

Ilość porcji

5

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cebula1sztuka
kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu)200mililitrów
makaron - Lasagne200gramów
olej słonecznikowy20mililitrów
przecier pomidorowy500gramów
przyprawa Pasta asciutta2łyżeczki
twardy ser250gramów
wieprzowe mięso mielone500gramów
śmietana do ubijania (30-33%)500mililitrów

 

Przepis

1. 

cebula 1 sztuka  wieprzowe mięso mielone 500 gramów  olej słonecznikowy 20 mililitrów

Cebulę smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy wieprzowinę i mieszamy.

2. 

śmietana do ubijania (30-33%) 500 mililitrów  przecier pomidorowy 500 gramów  przyprawa Pasta asciutta 2 łyżeczki

Po powierzchownym podsmażeniu masy z mięsa i cebuli, dodajemy przecier pomidorowy i słodką śmietanę. Jeśli masa jest gęsta, dolewamy wody. Masa powinna być umiarkowanie rzadka, aby przy zapiekaniu makaron się ugotował. Dodajemy przyprawy lub wegetę.

3. 

makaron - Lasagne 200 gramów

Podstawę formy do pieczenia zalewamy rzadką częścią wcześniej przygotowanej masy, na której układamy płaty makaronu, tak aby zakryć całą powierzchnię. Na makaronie rozprowadzamy powstałą masę, powtarzamy ten krok 3-4 razy, tak aby mięso znajdowało się w górnej warstwie.

4. 

kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 200 mililitrów  twardy ser 250 gramów

Górną warstwę smarujemy 2 kwaśnymi śmietanami i posypujemy startym serem.

5. 

Pieczemy przez około pół godziny, dopóki ser nie będzie rozpuszczony i nie ściemnieje.

6. 

Tak przygotowanie danie jest gotowe do podania.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie