swiatwemnie.pl

Langosze

Chrupiące domowe langosze z drożdżowego śmietanowego ciasta.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

mleko półtłuste 1,5% ½ litra  świeże drożdże 42 g  mąka chlebowa pszenna T750 1000 g  cukier kryształ  jajka kurze 1 sztuka  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 250 ml  sól 1.5 łyżeczki

W garnuszku podgrzewamy 200ml z przygotowanego mleka, dodajemy rozkruszoną kostkę drożdży, 1 łyżeczkę z odważonej mąki, szczyptę cukru. Gdy nam rozczyn urośnie, wlewamy go do przygotowanej mąki. Dodajemy jajka, śmietanę, resztę letniego mleka i sól. Ciasto łychą mieszamy, tak by nam się od ścian miski w którym go wyrabiamy odlepiło. Ciasto przykrywamy i odstawiamy by wyrosło w temperaturze pokojowej.

2. 

Z wyrośniętego ciasta formujemy małe bochenki, które kładziemy na posypanej mąką stolnicy żeby ponownie wyrosły.

3. Smażymy

olej do smażenia

Na patelni rozgrzewamy olej, pojedyncze wyrośnięte bochenki rozciągamy na kształt langosza i kładziemy na gorącym oleju.

Smażymy

4. 

Langosz się szybko smaży, tak samo jak pączki, dlatego go szybko obracamy, smażymy z drugiej strony. Na dno głębokiego pojemnika wkładamy papierowy ręczniczek, usmażone langosze układamy do pojemnika "na stojąco", tak by reszta oleju ściekła na ręczniczek.

5. Podajemy

twardy ser  czosnek  ketchup  sos tatarski

Przy podawaniu langosza smarujemy rozdrobnionym czosnkiem który wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną wody z solą, ewentualnie z czosnkową pastą. Langosza posypujemy startym serem. Według smaku podajemy keczup albo sos tatarski.

Podajemy

6. 

... gdy się langosz cieszy :)

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się