swiatwemnie.pl

Kulki mięsne z knedlem i sosem

Smaczne kulki mięsne podajemy z knedlem oraz z jednym z wielu ulubionych sosów ( pomidorowym, koperkowym, chrzanowym itp.)

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 50 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie mięsnego farszu

biała podłużna bułka 4 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 4 dl

Rogale kroimy na cienkie kółeczka, wkładamy do głębokiego naczynia, przy czym twardsze końce rogali wyrzucamy. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na 2 minuty.

Przygotowanie mięsnego farszu

2. 

cebula 150 g  jajka kurze 2 sztuki  sól 2 łyżeczki  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  czosnek 3 ząbki

Cebulę obieramy i na drobno kroimy. Rogale w mleku ręką delikatnie rozdrabniamy, dodajemy jajka, cebulę, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Wszystko razem mieszamy.

3. 

mięso mielone 1000 g

Na koniec dodajemy mięso mielone, ponownie mieszamy.

4. 

mąka chlebowa pszenna T750

Z mięsnego farszu formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kuleczki przykrywamy drugą blachą albo folią aluminiową i w rozgrzanym piekarniku pieczemy, na średnim stopniu, 20 minut. Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy kolejnych 20 minut. Możemy zwiększyć temperaturę pieczenia aby były ładnie na brązowo upieczone.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się