swiatwemnie.pl

Kruche twarogowe ciasto

Ciasto z kruchego maślanego ciasta z twarogowo - makowym nadzieniem.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550 250 g  cukier puder 60 g  cukier waniliowy 8 g  soda oczyszczona ½ łyżeczki  masło 125 g  jajka kurze 1 sztuka

Do miski ważymy mąkę, cukier, dodajemy cukier waniliowy i sodę oczyszczoną, mieszamy. Potem dodajemy miękkie pokrojone masło i jajko.

Przygotowanie ciasta

2. 

Wyrabiamy ciasto i na pół godziny odstawiamy w chłodne miejsce.

3. Twarogowe nadzienie

rodzynki 50 g  woda  Delikatny chudy twaróg 500 g  kwaśna śmietana (14-18% tłuszczu) 2 łyżki  jajka kurze 2 sztuki  cukier puder 90 g  mąka tortowa pszenna T450 25 g

Rodzynki myjemy i moczymy w wodzie. Do miski dajemy twaróg, dodajemy śmietanę, jajka, cukier, mąkę i odcedzone rodzynki.

Twarogowe nadzienie

4. 

Mieszamy na gładką masę.

5. Makowe nadzienie

mleko półtłuste 1,5% 80 ml  cukier kryształ 50 g  mak mielony 100 g

W garnku gotujemy mleko z cukrem, odstawiamy z ognia i dodajemy mielony mak.

Makowe nadzienie

6. Przygotowanie ciasta

mąka luksusowa pszenna T550

Piekarnik rozgrzewamy i rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką (podczas wyrabiania masło się w nim szybko topi dlatego wyrabiamy je szybko).

Przygotowanie ciasta

7. 

Ciasto wkładamy do formy.

8. 

Na ciasto nalewamy twarogowe nadzienie a makowym nadzieniem ozdabiamy je.

9. Pieczemy

Ciasto pieczemy w 180°C 30 minut.

Pieczemy

10. 

Upieczone ciasto dobrze wystudzamy.

11. Serwujemy

Potem je kroimy a porcje ostrożnie nakładamy na talerz. Ciasto jest bardzo kruche i przy serwowaniu musimy uważać by się nie połamało. Konsumujemy jak deser - łyżeczką albo deserowym widelcem.

Serwujemy

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się