swiatwemnie.pl

Kruche klejone kółeczka

Tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek z dżemem z nietradycyjnego ciasta.

 

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Ciasto

masło 250 g  śmietana do ubijania (30-33%) 200 ml  mąka chlebowa pszenna T750 250 g  mąka luksusowa pszenna T550 250 g  cukier waniliowy 12 g  cukier puder 150 g

Siekamy masło, dodajemy śmietanę, mąkę chlebową i luksusową, cukier waniliowy i cukier puder.

Ciasto

2. 

Wyrabiamy dobrze ciasto. Mieszamy dopóki nie znikną najmniejsze nawet grudki tłuszczu.

3. 

mąka chlebowa pszenna T750

Część ciasta rozwałkowujemy na odpowiednią grubość. Z ciasta wykrawamy kółeczka i serduszka. W samym środku serduszek wykrawamy jeszcze małe dziurki.

4. 

powidło według własnego wyboru

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, aż ciasto nabierze różowej barwy. Po wystygnięciu smarujemy kółeczka dżemem, a potem łączymy je serduszkami.

5. 

cukier waniliowy 24 g  cukier puder 4 łyżki

Cukier puder mieszamy z cukrem waniliowym i posypujemy ciasteczka.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się