swiatwemnie.pl

Kremówka z truskawkowym musem

Przepis na troszkę inną, ulubioną, klasyczną kremówkę.

 

Ilość porcji: 12

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. Ciasto

ciasto francuskie 550 g

Górny i dolny płat ciasta upieczemy z ciasta francuskiego - wstępnie przygotowanego, rozwałkowanego i zwiniętego na papierze.

Ciasto

2. 

Ciasta rozpakowujemy, przebijamy wykałaczką i stopniowo pieczemy na blasze.

3. 

Jeden płat kroimy na równe kwadraty.

4. Budyniowe nadzienie

jajka kurze 6 sztuk  mleko tłuste 3,5% 1 litr  cukier kryształ 150 g  cukier waniliowy 15 g  budyń waniliowy w proszku 100 g

Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. W mleku mieszamy cukier, waniliowy cukier, budyń w proszku i gotujemy gęsty budyń. Na koniec do gorącego dodajemy żółtka i zagotowujemy.

Budyniowe nadzienie

5. 

Gorący budyń wylewamy na nie pokrojony płat upieczonego ciasta i równomiernie rozsmarowujemy.

6. Piankowe nadzienie

truskawki 500 g

Truskawki oczyszczamy, myjemy i odkładamy na bok 3 truskawki na końcowe ozdabianie.

Piankowe nadzienie

7. 

Resztę miksujemy blenderem na puree.

8. 

cukier kryształ 250 g  woda 50 ml

Cukier gotujemy z wodą na lepiący syrop (15 minut).

9. 

Na kuchenkę stawiamy większy garnek z wodą a do niego wkładamy mniejszy garnek. Wodę zagotowujemy. Z białek ubijamy pół gęstą pianę.

10. 

Do piany dolewamy rozmiksowane truskawki i ubijamy gęstą pianę.

11. 

Pianę przekładamy do mniejszego garnka przygotowanego na kuchence, pod którym gotuje się nam woda. Dolewamy gorący syrop.

12. 

Pianę w wodnej kąpieli gotujemy często mieszając (około 20 minut).

13. 

Trzy łyżki piany wkładamy do rękawa cukierniczego na ozdabianie. Resztę ugotowanej truskawkowej piany na bogato nakładamy na budyń, równomiernie rozsmarowujemy a brzegi wyrównujemy.

14. 

Na pianie układamy kwadraty upieczonego ciasta francuskiego.

15. 

cukier puder

Kwadraty ciasta posypujemy cukrem i ozdabiamy pianą z rękawa cukierniczego i plasterkami truskawek. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki.

16. 

Przed podaniem je rozkrawamy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się