PRZEPISY

Kratkowane ciasto powidłowe

Kratkowane ciasto powidłowe

Proste klasyczne ciasto.

przepis,fotoprzepis,powidło według własnego wyboru,Ciasta

Ciasta

Pichcił

Ilość porcji

Czas przygotowania

50 min.

Trudność

niska

Kategorie

Ciasta  

 

Składniki

Składniki

białko jajka1sztuka
cukier puder180gramów
cukier puder-
masło250gramów
masło-
mąka chlebowa pszenna T750500gramów
powidło według własnego wyboru300gramów
proszek do pieczenia10gramów
żółtko jajka1sztuka

 

Przepis

1. 

mąka chlebowa pszenna T750 500 gramów  masło 250 gramów  cukier puder 180 gramów  proszek do pieczenia 10 gramów  żółtko jajka 1 sztuka

Z mąki, miękkiego masła, cukru, proszku do pieczenia i żółtka wyrabiamy ciasto.

2. 

masło

Blachę smarujemy masłem i dwie trzecie ciasta równomiernie na blasze rozciągamy.

3. 

powidło według własnego wyboru 300 gramów

Na cieście rozsmarowujemy rzadkie powidło.

4. 

białko jajka 1 sztuka

Z trzeciej części ciasta która nam została urabianiem kształtujemy długie wałeczki i tworzymy na cieście krateczki. Kratki smarujemy roztrzepanym białkiem i ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180°C - około 20 - 25 minut.

5. 

cukier puder

Upieczone ciasto posypujemy cukrem i kroimy. Schłodzone możemy podawać.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie