swiatwemnie.pl

Kotlet wieprzowy w ziemniaczanym cieście

Obiad w sam raz na niedzielę :) Podajemy z ziemniaczanym puree i surówką.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ziemniaczanej masy na placki

ziemniaki 4 sztuki  sól 2 łyżeczki  mleko półtłuste 1,5% 1 dl  jajka kurze  majeranek 2 łyżeczki  czosnek 3 ząbki  mąka chlebowa pszenna T750 4 łyżki  bułka tarta

Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy. Dodajemy sól, mleko, jajka, majeranek, mąkę i przeciśnięty czosnek. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jedną do dwóch łyżek bułki tartej. Ciasto musi być gęste.

Przygotowanie ziemniaczanej masy na placki

2. Kotlety wieprzowe

mięso wieprzowe - kotlety 4 sztuki  olej do smażenia

Mięso kroimy na kotlety i wyklepujemy na cienko, myjemy i osuszamy. Każdy kotlet delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy warstwę masy ziemniaczanej, kładziemy kotlet wieprzowy i przykrywamy go warstwą masy ziemniaczanej. Patelnię przykrywamy pokrywką i powoli smażymy 20 minut, odkrywamy, kotlety przewracamy i z drugiej strony 10 - 15 minut dosmażamy.

Kotlety wieprzowe

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się