swiatwemnie.pl

Kotleciki

Małe smaczne smażone kotleciki z mielonego mięsa.

 

Ilość porcji: 16

Czas przygotowania: 40 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

biała podłużna bułka 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 150 ml  mięso mielone 800 g  cebula 100 g  jajka kurze 2 sztuki  czosnek 4 ząbki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  bułka tarta

Rogale kroimy i nie dodając ich końców zalewamy mlekiem, zostawiamy namoczone. Dodajemy mięso mielone, drobno nakrojoną cebulę, jajka, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszamy rękami. Jak masa będzie się nam wydawać zbyt rzadka, dodajemy troszkę bułki tartej.

2. 

bułka tarta

Z masy formujemy owalne kotleciki, które panierujemy w bułce tartej.

3. 

olej do smażenia

Kotleciki smażymy na gorącym oleju pod przykrywką 8 minut, obracamy i 8 minut smażymy je z drugiej strony bez przykrycia.

4. 

Kotleciki możemy jeść z chlebem i musztardą, albo podawać je z różnymi sosami. Bardzo smaczne są z gotowanymi ziemniakami czy z puree.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się