PRZEPISY

Kotleciki

Kotleciki

Małe smaczne smażone kotleciki z mielonego mięsa.

przepis,fotoprzepis,wieprzowe mięso mielone,Wieprzowina

Wieprzowina

Pichcił

Ilość porcji

16

Czas przygotowania

40 min.

Trudność

niska

Kategorie

Wieprzowina  

 

Składniki

Składniki

biała podłużna bułka2sztuki
bułka tarta0
cebula100gramów
czarny pieprz mielony½łyżeczki
czosnek4ząbki
jajka kurze2sztuki
mleko półtłuste 1,5%150mililitrów
olej do frytek-
sól1łyżeczka
wieprzowe mięso mielone800gramów

 

Przepis

1. 

biała podłużna bułka 2 sztuki  mleko półtłuste 1,5% 150 mililitrów  wieprzowe mięso mielone 800 gramów  cebula 100 gramów  jajka kurze 2 sztuki  czosnek 4 ząbki  sól 1 łyżeczka  czarny pieprz mielony ½ łyżeczki  bułka tarta

Rogale kroimy i nie dodając ich końców zalewamy mlekiem, zostawiamy namoczone. Dodajemy mięso mielone, drobno nakrojoną cebulę, jajka, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Tak przygotowaną masę dobrze wymieszamy rękami. Jak masa będzie się nam wydawać zbyt rzadka, dodajemy troszkę bułki tartej.

2. 

bułka tarta

Z masy formujemy owalne kotleciki, które panierujemy w bułce tartej.

3. 

olej do frytek

Kotleciki smażymy na gorącym oleju pod przykrywką 8 minut, obracamy i 8 minut smażymy je z drugiej strony bez przykrycia.

4. 

Kotleciki możemy jeść z chlebem i musztardą, albo podawać je z różnymi sosami. Bardzo smaczne są z gotowanymi ziemniakami czy z puree.

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie