swiatwemnie.pl

Kokosowy pień

Ulubiony, nie pieczony, nie tylko świąteczny smakołyk.

 

Ilość porcji: 32

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

wiórki kokosowe 250 g  mleko w proszku 100 g  skondensowane słodzone mleko 397 g

Z kokosu, suszonego i słodkiego skondensowanego mleka wyrabiamy zwarte ciasto.

2. 

kakao proszek 10 g

Masę przekładamy na stolnicę i ponownie wyrabiamy. Rozdzielamy na połowę. Do jednej połówki dajemy kakao. Jeśli chcemy mieć kokosowy pień kolorowy, możemy części masy zafarbować barwnikami spożywczymi, albo paroma kroplami buraczka ćwikłowego, czy soku z marchewki itp.

3. 

Z kakaowej masy na stolnicy wyrabiamy rękami wałeczki o średnicy około 1 cm.

4. 

Z białej masy wyrabiamy wałeczki około 1,5 cm grubości. Ciemny wałeczek oplatamy wokół białego i rolowaniem łączymy w walec. Brązową i białą masę możemy łączyć na różne sposoby według własnych pomysłów.

5. 

wiórki kokosowe

Wytworzone wałeczki obtaczamy w kokosie. Odstawiamy do stężenia...

6. 

...i kroimy na 5 cm długie kawałki.

7. 

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się