swiatwemnie.pl

Kokosowe ciasto

Słodkie ciasto z kokosu z łagodnym czekoladowym kremem.

 

Ilość porcji: 8

Czas przygotowania: 1 h. 30 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Korpus

białko jajka 4 sztuki  cukier puder 100 g

Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do nich cukier.

Korpus

2. 

wiórki kokosowe 120 g  mąka tortowa pszenna T450 40 g

Dodajemy wiórki kokosowe i mąkę. Powstanie gęste ciasto.

3. 

masło  mąka tortowa pszenna T450

Formę na dziczyznę natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Równomiernie rozcieramy w niej ciasto.

4. 

Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut.

5. Krem czekoladowy

czekolada 75 g  mleko półtłuste 1,5% 50 ml

Czekoladę rozpuszczamy w mleku w kąpieli wodnej.

Krem czekoladowy

6. 

żółtko jajka 2 sztuki

Dodajemy żółtka i masę czekoladową zagotowujemy. Odstawiamy aby wystygła.

7. 

masło 100 g

Kroimy masło i odstawiamy aby zmiękło, ubijamy je na pianę wraz z czekoladową masą.

8. Nadziewanie i zdobienie

Korpus wyciągamy z formy i przekrawamy wzdłuż. Wierzch korpusu należy wyciągnąć przy pomocy długiego noża i odłożyć go na tym nożu. Spód smarujemy 2/3 kremu czekoladowego, a następnie, przy pomocy noża, kładziemy z powrotem na kremie wierzch korpusu.

Nadziewanie i zdobienie

9. 

Całe ciasto smarujemy resztą kremu.

10. 

biała czekolada

Roztapiamy białą czekoladę i ozdabiamy nią ciasto.

11. 

Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy aż po całkowitym stężeniu ciasta.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się