swiatwemnie.pl

Kokosowa kremówka

Przepis na ciastko z kokosowym korpusem, kremem budyniowym i bitą śmietaną.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie kokosowego korpusu

białko jajka 5 sztuk  cukier kryształ 6 łyżek  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  wiórki kokosowe 120 g  proszek do pieczenia 15 g

Ubijamy białka na pianę, do której ostrożnie dodajemy cukier, mąkę, kokos i proszek do pieczenia.

Przygotowanie kokosowego korpusu

2. 

Ciasto wylewamy na małą blachę (20 x 30 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 15 minut.

3. 

mleko półtłuste 1,5% 150 ml

Jeszcze ciepłe ciasto zwilżamy przegotowanym mlekiem.

4. Przygotowanie kremu

budyń waniliowy w proszku 37 g  cukier kryształ 90 g  cukier waniliowy 10 g  żółtko jajka 5 sztuk  mleko półtłuste 1,5% 400 ml

W odrobinie ziemnego mleka mieszamy budyń, cukier i żółtka. Następnie wlewamy to reszty gotującego się mleka i gotujemy do momentu, aż budyń będzie gęsty.

Przygotowanie kremu

5. 

masło 180 g

Wystudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.

6. 

Upieczony korpus smarujemy równomiernie kremem.

7. Przygotowanie bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  cukier waniliowy 20 g

Śmietanę 33% ubijamy z cukrem waniliowym. Smarujemy nią ciasto, a następnie posypujemy kokosem. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce, a potem kroimy na kawałki.

Przygotowanie bitej śmietany

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się