swiatwemnie.pl

Knedle ze śliwkami i bułką tartą

Tradycyjny i prosty przepis na przyrządzenie knedli ze śliwkami w delikatnym cieście.

 

Ilość porcji: 4

Czas przygotowania: 1 h. 15 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 
mąka luksusowa pszenna T550360gramów
jajka kurze1sztuka
śliwki1200gramów
bułka tarta9łyżek
cukier puder3łyżki
masło60gramów
mleko półtłuste 1,5%300mililitrów

1. 

mąka luksusowa pszenna T550 360 g  jajka kurze 1 sztuka  mleko półtłuste 1,5% 300 ml

Do miski wsypujemy dwie filiżanki mąki. W garnku ciągle mieszając zagotujemy dwie filiżanki mleka. Do mąki wlewamy mleko, póki jeszcze jest gorące i dokładnie mieszamy. Po schłodzeniu do tak przygotowanego ciasta dodajemy jeszcze jedno jajko.

2. 

śliwki 1200 g

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm na delikatnie posypanej mąką stolnicy. Kroimy na kwadraty, do których wkładamy śliwki. Ich wielkość powinna być dostosowana do wielkości śliwek (około 8x8 cm).

3. 

Knedle gotujemy w garnku na parę przez około 25 - 30 minut. Jeśli do gotowania użyjemy zwykłego garnka z gorąca wodą, obserwujemy czy woda nie gotuje się zbyt intensywnie oraz czy ciasto nie oddziela się od siebie.

4. Przygotowanie bułki tartej

bułka tarta 9 łyżek  cukier puder 3 łyżki

Bułkę tartą z cukrem pudrem smażymy na sucho na patelni. Od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. Cukier ma tendencję do karmelizacji i przyklejania się do dna patelni.

5. 

masło 60 g

W najbogatszym wariancie każdy knedel podajemy podzielony na ćwiartki, wypestkowany, posypany bułką tartą oraz polany roztopionym masłem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się