swiatwemnie.pl

Kluski z twarogiem

Przepis na domowe kluski z ziemniaczanego ciasta, posypane słodkim twarogiem.

 

Ilość porcji: 2

Czas przygotowania: 45 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

 

 
 

1. 

ziemniaki 500 g

Ziemniaki gotujemy w wodzie 20-25 minut, ostudzamy i obieramy.

2. 

Ziemniaki ubijamy, albo trzemy na drobno.

3. 

żółtko jajka 1 sztuka  mąka luksusowa pszenna T550 100 g  sól

Dodajemy jedno żółtko, mąkę i szczyptę soli.

4. 

Wyrabiamy ziemniaczane ciasto. Dobrze się wyrabia ręką na posypanej mąką stolnicy.

5. 

mąka luksusowa pszenna T550 20 g

Ciasto na posypanej mąką stolnicy rozdzielamy na 6 części. Z każdej części rozwałkowujemy rozszerzonymi palcami walec ciasta, który kroimy nożykiem na krótkie części.

6. 

Kluski stopniowo odkładamy na bok odpowiednio posypane mąką, aby się nawzajem nie lepiły.

7. 

Kluski wkładamy do wrzącej wody. Po chwili ugotowane wypływają na powierzchnię. Wyciągamy je chochlą z otworami albo sitkiem.

8. 

masło 40 g

Ugotowane kluski smażymy na maśle na złoty kolor.

9. 

Delikatny chudy twaróg 230 g  cukier puder 1 łyżka

Serwujemy posypane twarogiem i cukrem.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się