PRZEPISY

Kluski (buchty) na parze

Kluski (buchty) na parze

Puszyste słodkie kluski są ulubionym przysmakiem i źródłem energii dla dzieci i innych łasuchów.

przepis,fotoprzepis,świeże drożdże,mąka luksusowa pszenna T550,Słodkie dania,Przepisy do parowaru

Słodkie dania

Pichcił

Ilość porcji

15

Czas przygotowania

60 min.

Trudność

średnia

 

Składniki

Składniki

cukier kryształ3łyżki
dżem śliwkowy-
jajka kurze1sztuka
masło10gramów
mleko półtłuste 1,5%400mililitrów
mąka luksusowa pszenna T550500gramów
sól-
świeże drożdże25gramów

 

Przepis

1. 

świeże drożdże 25 gramów  cukier kryształ 1 łyżka  mleko półtłuste 1,5% 100 mililitrów

Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odkładamy by drożdże napęczniały.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 gramów  mleko półtłuste 1,5% 300 mililitrów  cukier kryształ 2 łyżki  jajka kurze 1 sztuka  sól  masło 10 gramów

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, resztę cukru, mleko i masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto dopóki nie przestanie się lepić. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

3. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

4. 

dżem śliwkowy

Na cieście układamy kupki dżemu około 3cm od siebie. Używamy gęstego dżemu aby podczas parzenia nie wyciekł.

5. 

Ciasto razem z dżemem przewracamy.

6. 

Palcem odznaczamy oddzielnie poszczególnych kwadracików.

7. 

Kwadraciki oddzielamy nożem i formujemy z nich kluski (buchty).

8. 

Kluski parzymy przykryte od 8 do 10 minut.

9. 

Po parzeniu kluski polewamy roztopionym masłem i doprawiamy według własnego smaku rozpuszczalnym kakaem, makiem, orzechami, twarogiem...

Smacznego!

© 2011 - 2024 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 8 • Zalogować się  • Ustawienia plików cookie