swiatwemnie.pl

Kluski (buchty) na parze

Puszyste słodkie kluski są ulubionym przysmakiem i źródłem energii dla dzieci i innych łasuchów.

 

Ilość porcji: 15

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. 

świeże drożdże 25 g  cukier kryształ 1 łyżka  mleko półtłuste 1,5% 100 ml

Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odkładamy by drożdże napęczniały.

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 500 g  mleko półtłuste 1,5% 300 ml  cukier kryształ 2 łyżki  jajka kurze 1 sztuka  sól  masło 10 g

Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, jajka, resztę cukru, mleko i masło. Dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto dopóki nie przestanie się lepić. Posypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.

3. 

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

4. 

dżem śliwkowy

Na cieście układamy kupki dżemu około 3cm od siebie. Używamy gęstego dżemu aby podczas parzenia nie wyciekł.

5. 

Ciasto razem z dżemem przewracamy.

6. 

Palcem odznaczamy oddzielnie poszczególnych kwadracików.

7. 

Kwadraciki oddzielamy nożem i formujemy z nich kluski (buchty).

8. 

Kluski parzymy przykryte od 8 do 10 minut.

9. 

Po parzeniu kluski polewamy roztopionym masłem i doprawiamy według własnego smaku rozpuszczalnym kakaem, makiem, orzechami, twarogiem...

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się