swiatwemnie.pl

Kawowo kokosowe ciasto

Kremowe ciasto z bogatym wypełnieniem dla miłośników kawy i kokosu.

 

Ilość porcji: 18

Czas przygotowania: 2 h.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Kokosowy spód

białko jajka 7 sztuk  cukier puder 150 g

Z białek ubijamy sztywną pianę powoli dodając cukier.

Kokosowy spód

2. 

wiórki kokosowe 100 g  mąka luksusowa pszenna T550 50 g  proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Stopniowo ubijamy kokos i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. 

masło  mąka luksusowa pszenna T550

Formę do pieczenia (25x25cm) natłuszczamy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy i rozcieramy kokosowe ciasto. Pieczemy w średnio rozgrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 40 minut.

4. 

dżem porzeczkowy 2 łyżki

Spód zostawiamy do wychłodzenia, nacieramy go dżemem i pozostawiamy dżem do wchłonięcia.

5. Kawowy krem

mleko półtłuste 1,5% 400 ml  kawa rozpuszczalna 3 łyżeczki  cukier waniliowy 10 g  budyń waniliowy w proszku 60 g

W mleku rozmieszamy kawę, cukier i budyń waniliowy. Gotujemy aż zgęstnieje i zostawiamy do ostygnięcia.

Kawowy krem

6. 

masło 200 g  cukier puder 150 g

Masło wymieszamy z cukrem.

7. 

likier kawowy 3 łyżki

Masło i budyń razem do gładkości ubijamy i dodajemy kawowy likier. Zamiast likieru możemy użyć rum w którym rozpuścimy kawę rozpuszczalną.

8. 

Krem nanosimy na spód i równomiernie rozcieramy. Pozostawiamy do stężenia. Najlepiej przez noc, aby zwilgotniał i zmiękł kokosowy spód.

9. Krem cappuccino z bitej śmietany

śmietana do ubijania (30-33%) 250 ml  śmietan-fix

Śmietanę wymieszamy na sztywno z żelatyną.

Krem cappuccino z bitej śmietany

10. 

kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki  cukier puder 30 g  mascarpone 250 g

Kawę z cukrem mielimy na proszek i ubijamy ze śmietaną. Mieszamy z mascarpone.

11. 

Napełniamy kremem rękaw cukierniczy.

12. Dekorowanie

migdały płatki

Ciasto dekorujemy i posypujemy migdałami.

Dekorowanie

13. 

Kroimy i podajemy.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się