swiatwemnie.pl

Kawowo - karmelowe ciasto

Wyśmienite orzechowe ciasto nadziewane kawowo - karmelowym kremem.

 

Ilość porcji: 40

Czas przygotowania: 60 min.

    

Pichcił: 

Ocena: 

 

Kategorie:   

 

 
 

1. Przygotowanie ciasta

żółtko jajka 4 sztuki  cukier puder 300 g  woda 100 ml

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy letnią wodę i ubijamy na pianę.

Przygotowanie ciasta

2. 

mąka luksusowa pszenna T550 200 g  orzechy laskowe rozdrobnione 100 g  proszek do pieczenia ½ opakowania  białko jajka 4 sztuki

Dodajemy mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek.

3. 

Blachę natłuszczamy i posypujemy mąką. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z blachy i odstawiamy, aby ostygło i przekrawamy je wzdłuż.

4. 

powidło według własnego wyboru

Jeden płat ostudzonego ciasta smarujemy powidłem.

5. Przygotowanie kremu

kawa rozpuszczalna 1.5 łyżeczki  woda 200 ml  cukier kryształ 150 g

Zaparzamy sobie około 2 dl czarnej kawy. W garnku na małym ogniu karmelizujemy cukier.

Przygotowanie kremu

6. 

Do karmelu wlewamy kawę i gotujemy, żeby karmel znowu się rozpuścił.

7. 

budyń waniliowy w proszku 40 g  mleko półtłuste 1,5% 200 ml

W misce mieszamy mleko z budyniem. Mleko z budyniem wlewamy do kawowego karmelu i gotujemy jak klasyczny budyń. Odstawiamy aby wystygł.

8. 

masło 370 g  cukier waniliowy 1 opakowanie

Miękkie masło mieszamy z ostudzonym budyniem i według smaku dosładzamy jeszcze waniliowym cukrem.

9. 

Na płat ciasta z dżemem rozsmarowujemy warstwę kremu i część kremu zostawiamy na ozdabianie. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim płatem.

10. Przygotowanie polewy

czekolada do gotowania 130 g  margaryna 1 łyżka

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z odrobiną margaryny.

Przygotowanie polewy

11. 

Roztopioną czekoladą równomiernie rozlewamy po całym cieście i odstawiamy do stężenia.

12. 

Ciasto kroimy na kawałki, ozdabiamy kremem i posypujemy kawą rozpuszczalną.

Smacznego!

 

© 2011 - 2017 NetCorp, s.r.o. • Powered by Master_CMS 7 • Zalogować się